Električna energija

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić (foto: EDS)

Objavljeno

22.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića sa mesta vršioca dužnosti direktora Elektrodistribucije Srbije i imenovala Biljanu Komnenić.

Biljana Komnenić je od novembra 2023. godine obavljala funkciju direktora Tehničkog sistema Elektrodistribucije Srbije (EDS). EDS obavlja funkciju operatora distributivnog sistema (ODS), što znači da upravlja i vodi računa o niskonaponskoj i srednjenaponskoj mreži preko koje se snabdevaju domaćinstva i firme, koje su srednji i manji potrošači.

Zamenila je Atlagića koji je na mesto vd direktora imenovan juna 2016. U biografiji na sajtu EDS-a navodi se da je od 2000. zaposlen u Elektrovojvodini, ogranku Elektroprivrede Srbije (EPS). OD 2012 bio je direktor Elektrodistribucije Novi Sad.

Bojan Atlagić je razrešen dužnosti vd direktora

Biljana Komnenić je, kako je saopštio EDS, posle završenog Elektrotehničkog fakulteta, smer energetika, radno iskustvo sticala kao profesor u Elektrotehničkoj školi u Pančevu. Nakon toga prelazi u HIP Azotara Pančevo, gde radi kao inženjer održavanja.
Od 1998. zaposlena je u Elektrovojvodini – Elektrodistribucija Pančevo, gde je 2006. imenovana je za direktora, naveo je EDS.

Za direktora Regionalnog centra Elektrovojvodina u okviru EPS Distribucija Beograd imenovana je 2015. godine. Posle reorganizacije EPS-a, kako se dodaje, obavljala je funkciju direktora Sektora za planiranje i investicije Novi Sad.

EDS je nastao izdvajanjem iz Elektroprivrede Srbije

Inače, EDS je nastao odvajanjem poslova distribucije električne energije iz EPS-a.

Pre nekoliko dana EDS je sa Evropskom investicionom bankom potpisao ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja oko 400.000 pametnih brojila.

Zajam će biti iskorišćen da se zameni oko 400.000 postojećih brojila. Time će se stvoriti uslovi za dodatno smanjenje gubitaka električne energije i efikasnije upravljanje potrošnjom, kao i za smanjenje grešaka u očitavanju i olakšavanje integracije obnovljivih izvora energije, s obzirom da kupci-proizvođači (prozjumeri) moraju da ugrade pametna brojila.

Brojila će biti zamenjena u Kruševcu, Užicu, Vranju, Mladenovcu, Prokuplju, Leskovcu, Jagodini, Valjevu, Smederevu, Šapcu i Lazarevcu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

22. jul 2024. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

22. jul 2024. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

22. jul 2024. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

22. jul 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom