Električna energija

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Foto: Emilija Jovanović

Objavljeno

18.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektrodistribucija Srbije i Evropska investiciona banke potpisale su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja oko 400.000 pametnih brojila.

Ugovor o kreditu u Vladi Srbije potpisali su Vjekoslav Bobar, direktor Poslovnog sistema Elektrodistribuciji Srbije (EDS)  i Lionel Ripaj, direktor Odeljenja za proširenje i susedne zemlje Evropske investicione banke (EIB).

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, koja je prisustvovala potpisivanju, izjavila je da će zajam pomoći da se zameni oko 400.000 postojećih brojila. „Time će se stvoriti uslovi za dodatno smanjenje gubitaka električne energije i efikasnije upravljanje potrošnjom, što je posebno važno u danima kada imamo nadprosečnu potrošnju zbog vremenskih prilika“, poručila je ona.

Postavljeno više od 360.000 pametnih brojila

Ministarka je dodala da će se takođe smanjiti greške u očitavanju i olakšati integracija obnovljivih izvora energije, s obzirom da kupci-proizvođači moraju da ugrade pametna brojila.

Brojila će biti zamenjena u Kruševcu, Užicu, Vranju, Mladenovcu, Prokuplju, Leskovcu, Jagodini, Valjevu, Smederevu, Šapcu i Lazarevcu.

Ona je podsetila da je Evropska unija već donirala 110 miliona evra za zamenu mernih uređaja za struju i do danas je postavljeno više od 360.000 pametnih brojila od 523.000 koliko je planirano.

Domaćinstva i firme će moći da prate svoju potrošnju i njome efikasnije upravljaju

Srbija je, takođe, kako je istakla obezbedila i kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za postavljanje više od 600.000 pametnih brojila.

On je objasnila da će se svi podaci o potrošnji struje nalaziti na jednom mestu, da će domaćinstva i firme moći da prate svoju potrošnju i njome efikasnije upravljaju, da uoče kad i kako mogu da štede energiju. Sistem će pratiti promene u očitanim podacima i ukazivati na eventualne kvarove ili probleme koji će moći brže da se otklone, dodala je ministarka.

Robert de Grot, potpredsednik EIB-a, rekao je da je kredit potvrda posvećenosti EIB-a unapređenju održive povezanosti u Srbiji, u skladu sa ulogom Banke kao klimatske banke EU, kao i ciljevima zemlje u pravcu postizanja zelene tranzicije.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib. dubravka djedovic

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

18. jul 2024. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

18. jul 2024. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

18. jul 2024. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

18. jul 2024. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta