Električna energija

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Foto: iStock

Objavljeno

21.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u skoro celoj Crnoj Gori, dok je Elektroprivreda Bosne i Hercegovine saopštila da je došlo do „totalnog raspada elektroenergetskog sistema“ u toj zemlji. Bez struje su ostale i Dalmacija i veliki delovi Albanije.

Operatori prenosa i distribucije postepeno stabilizuju snabdevanje električnom energijom nakon današnje nezapamćene havarije u velikom delu regiona. Uzrok zasad nije zasigurno utvrđen.

Vijesti su prenele da je Crnogorski elektroprenosni sistem registrovao velik požar na dalekovodu od 400 kilovolti na nepristupačnom terenu na granici sa BiH, ka Gacku, a neimenovani izvor iz te kompanije je naveo da je to „posljedica regionalnog kvara“. Za gašenje će biti potrebna helikopterska jedinica, piše u članku.

Pobjeda je napisala da je došlo do eksplozije na dalekovodu i da je to uzrok nestanka struje u Crnoj Gori. Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u skoro celoj zemlji, osim na severu.

Sličan poremećaj registrovan juče

Elektroprivreda BiH je saopštila da je došlo do „totalnog raspada elektroenergetskog sistema“ u toj zemlji. Bez struje su ostala neka područja u Hrvatskoj uključujući Dalmaciju i ostrva kao i veliki delovi Albanije.

Nezavisni operator sistema u BiH (NOSBiH) je objavio da je do ispada došlo zbog poremećaja na visokonaponskoj mreži „u regionu“ i preopterećenja glavnih interkonekcija između država. Slično se dogodilo i juče, kada je došlo do problema u elektroenergetskim sistemima Grčke, Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore, dodao je u saopštenju.

„Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH”, naglašava NOSBiH.

OST: Veza Albanije sa Grčkom prekinuta zbog visokih temperatura, skoka potrošnje

OST, operator prenosa u Albaniji, okrivio je „veliki obim potrošnje i ekstremne temperature, koje su izazvale kvarove na interkonektivnoj liniji sa Grčkom“ i istakao da su se oni lančano proširili po celoj zemlji.

Usled visoke temperature, potrošnja je naglo porasla, kazao je ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović. „U situaciji visokih temperatura dešava se da je vazdušno hlađenje slabije, a visoke temperature dovode do toga da vod ispadne“, dodao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetroelektrana iznad vetroelektrane najvisa turbina izgradnji rudniku uglja Nemackoj

Vetroelektrana iznad vetroelektrane – najviša turbina u izgradnji na bivšem rudniku uglja u Nemačkoj

21. jun 2024. - Gicon gradi vetroturbinu s najvišim pilonom na svetu, i to između postojećih nižih vetrenjača u okviru hibridne elektrane na mestu bivšeg rudnika uglja

hrvatska hep ods solar distributivni sistem suncane elektrane

Hrvatska na distributivnom sistemu ima solar snage 642 MW

21. jun 2024. - U Hrvatskoj je do kraja juna na distributivni sistem bilo priključeno više od 21.000 solarnih elektrana ukupne snage 642 MW

Srbija snabdevanje gasom Azerbejdzana na zimu zelene energije

Srbija ugovorila snabdevanje gasom iz Azerbejdžana na zimu; saradnja i na polju zelene energije

21. jun 2024. - Srbija je osigurala isporuke gasa iz Azerbejdžana za predstojeću zimu. Dvoje ministara pokreću i saradnju u sektoru zelene energije.

srbija China Energy International Group skladistenje energije memorandum

Srbija i kineski CEIG potpisali memorandum o skladištenju energije

21. jun 2024. - Vlada Srbije i China Energy International Group potpisale su memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju u energetici