OIE

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Foto: Myriams-Fotos from Pixabay

Objavljeno

17.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) pokrenuo je javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun. Javno nadmetanje je druga faza postupka za dodelu premija. Prva faza, javni poziv za prikupljanje ponuda sa uslovima za učestvovanje, trajala je 60 dana počev od 12. aprila.

Na aukcijama će biti dodeljene premije za vetroelektrane ukupne snage 150 MW, solarne parkove od 450 MW u zbiru i 7,25 MW za hidroelektrane. HROTE je ranije procenio da će za ovih 607,25 MW biti potrebne subvencije od 257,2 miliona evra.

Učesnik javnog nadmetanja može dostaviti samo jednu ponudu za pojedinačno proizvodno postrojenje ili proizvodnu jedinicu. U cilju konkurentnosti, potrebno je da HROTE za svaku grupu postrojenja primi najmanje tri valjane ponude, navodi se u javnom pozivu.

Najveći iznos pojedinačne premije je 30 miliona evra

Maksimalan iznos premije po pojedinom projektu je 30 miliona evra, a učesnici moraju dostaviti bankarske garancije u iznosu od 6,636 evra po kilovatu priključne snage.

Ukoliko zbir priključnih snaga proizvodnih postrojenja iz dostavljenih valjanih ponuda bude veći od definisane kvote za određenu grupu postrojenja, kriterijum će biti iznos referentne vrednosti, od najmanje prema najvećoj, dok će se ponude sa istom referentnom vrednošću rangirati prema priključnoj snazi iz ponude, takođe od najmanje ka najvećoj.

Ako interesovanje bude veće od kvote, prednost će imati najniža ponuđena vrednost i najmanja snaga

HROTE će odluku o odabiru najpovoljnijih ponuđača doneti u roku od 30 dana od dana isteka roka za dostavu ponuda, a prema ranijim najavama, subvencije se moraju dodeliti do 31. decembra ove godine.

U okviru javnog poziva predviđene su dve mere podrške. Prva je tržišna premija za postrojenja instalisane snage veće od 1 MW, pri čemu kvota za solarne elektrane iznosi 350 MW, za vetroparkove 60 MW, a za hidroelektrane 7,25 MW. Maksimalna referentna vrednost po megavat-satu je za solar 67,05 evra, za vetar 75,27, a za hidroelektrane 158,3 evra.

Druga mera se odnosi na premije za vetroelektrane snage od 200 kW do 18 MW i solarne elektrane kapaciteta od 200 kW do 6 MW. Kvota za vetar je 90 MW, a za solar 100 MW. Premije mogu da dobiju sve vetroelektrane snage između 200 kW i 1 MW, kao i sva fotonaponska postrojenja snage 200 kW do 6 MW.

Na aukcijama mogu učestvovati i energetske zajednice

Za subvencije mogu da se prijave i postrojenja na solar i vetar snage 200 kW do 6 MW ako su projekti u stoodstotnom vlasništvu malih i srednjih preduzeća ili zajednica obnovljive energije, kao i vetroelektrane snage 200 kW do 18 MW ako su projekti 100 odsto u vlasništvu mikro ili malih preduzeća ili zajednica obnovljive energije.

Maksimalna referentna vrednost za solarna postrojenja je 82,04 evra po megavat-satu, a za vetroelektrane 75,27 evra.

Očekuje se i javni poziv za fid-in tarife za solar i hidroenergiju

Premije se dodeljuju u skladu sa programom podrške za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije. Osim dve pomenute mere, program predviđa dodelu fid-in tarifa ili garantovane otkupne cene za postrojenja snage od po 50 kW do 200 kW. Kvota za ovu meru je 50 MW za solar i 1 MW za hidroenergiju, a javni poziv će tek uslediti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

17. jun 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

17. jun 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

17. jun 2024. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

17. jun 2024. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika