Električna energija

Slovenački telekom osmislio paket za firme: pametna mreža punjača za elektrifikaciju voznog parka

telekom pametna mreza za punjenje elektricna vozila vozuni park

Foto: andreas160578 from Pixabay

Objavljeno

03.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Telekom Slovenije rešio je da kompanijama ponudi paket usluga za elektrifikaciju njohovih voznih parkova. Ponuda se sastoji od instalacije i održavanja punjača za električna vozila, kao i softvera za upravljanje tom mrežom i potrošnjom vozila.

Energetska tranzicija stalno donosi nova rešenja za prelazak sa fosilnih na održiva goriva, koja vrlo često na tržište plasiraju firme bez prethodnog iskustva u energetskom sektoru. Pojava telekomunikacionih kompanija ne bi trebalo da bude toliko iznenađenje, s obzirom da je digitalizacija jedan od glavnih stubova te tranzicije.

Telekom Slovenije je saopštio da je sa partnerima razvio sveobuhvatno rešenje za mrežu pametnog punjenja električnih vozila za kompanije koje žele da elektrifikuju svoj vozni park. Rešenje „ključ u ruke“ je modularno i može uključivati sve, od instalacije i održavanja punjača za električna vozila do naprednog softvera za upravljanje i optimizaciju potrošnje energije.

Sistem može da se prilagodi modelima sa različitim cenama i vremenima punjenja

Pametna mreža za punjenje, takođe, omogućava menadžerima voznih parkova u kompanijama da efikasno upravljaju infrastrukturom za punjenje, kao i da u taj sistem integrišu postojeću infrastrukturu za punjenje.

Mreža ima i mogućnost da i zaposleni pune svoja električna vozila, kao i drugi korisnici. Softversko rešenje nudi i opciju podešavanja snage punjenja, čime se štiti merno mesto od prekoračenja maksimalne snage.

Veoma je važno da sistem upravljanja e-punjačima obezbeđuje, kako kažu u Telekomu, sve na jednom mestu: pregled potrošnje energije, uvid u statistiku korišćenja, trenutna upozorenja o greškama i napredne opcije za optimizaciju troškova. Rešenje je prilagođeno budućnosti i daljem razvoju i omogućava integraciju sa tržištem aktivne potražnje za punjenjem po dinamičnim cenama i u pristupačnim satima.

Melinc: Usluga može i da se iznajmi

Telekom firmama nudi nekoliko tipova vrhunskih AC i DC punjača, koji imaju opciju sporog, brzog i ultra brzog punjenja. E-punjači su modularno sklopljeni, tako da se pojedini elementi mogu brzo i lako zameniti, čime se brzo eliminišu greške i time obezbeđuje njihova maksimalna dostupnost.

Kristijan Melinc, direktor digitalne infrastrukture u Telekomu Slovenije, izjavio je da pametna mreža za punjenje se pre svega fokusira na AC punjače za dugo parkirana vozila, koji omogućava optimalnu snagu punjenja i iskorišćenje priključne snage za što veći broj istovremenih korisnika e-punjača.

Rešenje koje smo ponudili na tržištu će kompanije moći da kupe ili iznajme, naglasio je Melinc.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

3. jun 2024. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

3. jun 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

3. jun 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

3. jun 2024. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize