OIE

Vetar i solar doneli rekordan pad emisija u okviru EU ETS-a

eu-ets-vetroelektrana-smanjenje-emisija

Foto: makunin from Pixabay

Objavljeno

05.04.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Značajan napredak Evropske unije u dekarbonizaciji energetskog sektora, koji je postignut uglavnom zahvaljujući rastu proizvodnje električne energije iz vetra i solara, doveo je do najvećeg godišnjeg smanjenja emisija u okviru Sistema za trgovinu emisijama EU (EU ETS) od njegovog uvođenja 2005. godine.

Ovakav trend potvrđuje efikasnost sistema EU ETS kao glavnog instrumenta za dekarbonizaciju evropske privrede, navodi se u saopštenju Generalnog direktorata Evropske komisije za klimatsku akciju.

Prema podacima koje su dostavile zemlje članice, ukupne emisije u okviru EU ETS-a smanjene su 2023. godine za 15,5% u odnosu na 2022. godinu, pa su sada oko 47% ispod nivoa iz 2005. godine. To znači da je EU na dobrom putu da postigne cilj za 2030. godinu koji predviđa smanjenje emisija od 62%, navodi se u saopštenju.

U izveštaju objavljenom krajem prošle godine, Evropska komisija je navela da je EU ETS doprineo smanjenju emisija iz energetike i industrije za 37,3% u odnosu na 2005. godinu, uz napomenu da su pandemija COVID-19 i energetska kriza privremeno usporile nastojanja da se smanje emisije.

Emisije iz proizvodnje električne energije su 2023. smanjene za čak 24%

Emisije iz proizvodnje električne energije u 2023. su smanjene za čak 24% u odnosu na 2022. godinu zahvaljujući značajnom povećanju proizvodnje iz obnovljivih izvora, uglavnom vetra i solara, a na uštrb uglja i prirodnog gasa, navodi se u saopštenju.

Smanjenju emisija u 2023. godini, ali u manjoj meri, doprinele su i hidroelektrane i nuklearke, čija se proizvodnja oporavila zahvaljujući poboljšanim klimatskim uslovima.

Emisije iz energetski intenzivnih sektora industrije su smanjene za 7%, ali su zato one iz avio-sabraćaja porasle za 10%

U energetski intenzivnim industrijskim sektorima, kao što su proizvodnja cementa, gvožđa i čelika, emisije su smanjene za oko 7% u odnosu na 2022. godinu, a pad se pripisuje kombinaciji smanjene proizvodnje i poboljšane efikasnosti.

U avio-sabraćaju, s druge strane, zabeležen je godišnji porast emisija, od oko 10%, do kog je došlo zbog daljeg oporavka ovog sektora nakon kolapsa izazvanog pandemijom COVID-19, saopštila je direkcija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

5. april 2024. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

5. april 2024. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

5. april 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

5. april 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta