OIE

Severna Makedonija traži investitore za razvoj solara u privednim zonama

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana

Foto: atimedia from Pixabay

Objavljeno

05.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je javni poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana. Konkurs za javno-privatna partnerstva obuhvata 37 parcela u pet tehnološko-industrijskih razvojnih zona.

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ), saopštila je da se u nekim privrednim zonama određene parcele zemljišta ne koristi više od 15 godina. Iz tog razroda TIRZ je odlučio da ga iskoristi na najbolji način, za razvoj solarnih elektrana.

Poziv za zaključivanje javno-privatnog partnerstva za razvoj solarnih elektrana važi za 37 parcela u pet tehnološko-industrijskih razvojnih zona. One uglavnom nisu pogodne za izgradnju proizvodnih objekata, stoji u direkcijinom saopštenju.

Poziv je otvoren do 29. decembra

Zaključivanje javno-privatnog partnerstva za projektovanje, izgradnju, upravljanje i finansiranje solarnih elektrana predviđeno je u zonama Skopje 1 i Skopje 2, Štip, Strumica, Prilep i Struga. Ugovori će biti zaključeni na 25 godina. Poziv je otvoren do 29. decembra.

Prema studiji izvodljivosti, očekivana vrednost investicija je 40 miliona evra. Maksimalni instalirani (pik) kapacitet na osnovu studije je 50 megavata. U tenderskoj dokumentaciji stoji da se najveća ukupna snaga fotonaponskih postrojenja očekuje u Štipu, 34 megavata. Parcele u zbiru zauzimaju 60,6 hektara, od čega je 54,3 hektara predviđeno za solarne elektrane.

Moguće je ulaganje više kompanija

Procedura je takva da je moguće ulaganje više kompanija, kako domaćih, tako i stranih. Državi će ići procenat prihoda svake od njih, a predviđena je i dodatna fiksna naknada za zemljište.

Prema studiji koju je izradila međunarodna revizorska kuća Grant Thornton, samo fiksna naknada je procenjena na ukupno 14 miliona evra tokom trajanja ugovora.

„Ova sredstva će biti namenjena za pokrivanje troškova pripreme zemljišta u zonama, kao i za druge infrastrukturne poduhvate u cilju brže i uspešnije realizacije ovih investicionih projekata“, piše u saopštenju. Deo prihoda će se takođe koristiti za finansiranje TIRZ-ovih inicijativa za podršku mladima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

5. decembar 2023. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

5. decembar 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

5. decembar 2023. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

krivaca vetropark dunav srbija

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

5. decembar 2023. - Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji