OIE

Hemetsberger (SolarPower Europe): Srbija je sjajno mesto za velike fabrike solarnih panela

Hemetsberger SolarPower Europe Srbija sjajno mesto velike fabrike solarnih panela

Foto: EUSEW 2023

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Budući da se Evropska unija upire da omasovi proizvodnju solarnih panela i druge opreme za fotonaponska postrojenja te da smanji zavisnost od Kine, „Srbija bi bila sjajno mesto za izgradnju velikih proizvodnih pogona“, izjavila je generalna direktorka organizacije SolarPower Europe Valburga Hemetsberger. Investitori bi bili raspoloženi da otvore fabrike ukoliko vlada obezbedi adekvatan pravni okvir, po njenom mišljenju.

U EU ima političke podrške za ponovno uzdizanje industrijske proizvodnje uključujući oblast solarne opreme, istakla je na konferenciji OIE Srbija generalna direktorka sveevropske asocijacije SolarPower Europe Valburga Hemetsberger.

„U Evropi treba da imamo lance snabdevanja u Evropi. Pod broj jedan. Lanci snabdevanja su pogođeni. Hoćemo da u Evropi ponovo imamo proizvodnju. Trenutno skoro 80 odsto dolazi iz Kine. Moramo se pobrinuti da ponovo uspostavimo istrajne lance snabdevanja u Evropi. To je ono na čemu radimo veoma posvećeno. A Srbija tu može da dobije ulogu“, izjavila je Hemetsberger.

Hibridne elektrane ublažavaju mreži bol

Što se tiče političke volje, pokretačkog faktora, Vlada Srbije ju je pokazala kroz „mnoge poteze“, naglasila je. Praćenjem primera iz Evrope, ova zemlja ima priliku da na istim lokacijama gde i solarne elektrane primenjuje druge tehnologije, a prvenstveno vetroelektrane i skladištenje energije, dodala je Hemetsberger. Izgradnjom takvih, hibridnih elektrana „olakšava se bol kojeg mreže ponekad osećaju od energije iz obnovljivih izvora“, jer je to put ka dobijanju bazne električne energije, dodala je.

Unapređenje mreža je jedan od najvažnijih faktora u uvođenju zelene energije, tako da se njegovim usporavanjem projekti na obnovljive izvore drže u zastoju, primetila je Hemetsberger.

Prvo pravni okvir

„Srbija bi bila sjajno mesto za izgradnju velikih proizvodnih pogona. To je ne samo prilika da se tehnologija iz oblasti obnovljivih izvora energije omasovi, već i da se proizvodi oprema“, naglasila je šefica asocijacije SolarPower Europe. Ona je tokom istog događaja objasnila za Balkan Green Energy News da bi donosioci odluka trebalo da olakšaju investitorima pristup zemljištu i ubrzaju postupak izdavanja dozvola.

„Svako može da iskoristi priliku i uspostavi najbolji okvir, uslove za privlačenje dodate vrednosti u svoju zemlju. Za otvaranje radnih mesta. Ukoliko Srbija pruži takve mogućnosti, proizvođači će rado doći ovde“ s investicijama za omasovljenje proizvodnje, izjavila je Hemetsberger.

U EU je među idejama u razmatranju i da se olakša davanje državne pomoći industrijskim projektima, napomenula je. Evropskim proizvodima bi mogao da se odobrava bonus po drugim kriterijumima osim cenovnih, na specijalnim aukcijama, nagovestila je Hemetsberger.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

15. septembar 2023. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

15. septembar 2023. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

15. septembar 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

15. septembar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta