OIE

Srbija objavila javni poziv za izbor strateškog partnera za 1 GW solara

srbija javni poziv za strateskog partnera solar 1 gw

Foto: Jose Luis Voltas from Pixabay

Objavljeno

29.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc) sa baterijama snage najmanje 200 MW i mogućnošću skladištenja od barem 400 MWh.

Rok za ponošenje ponuda na javni poziv za izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana sa baterijama je 20. septembar, navodi se u javnom pozivu.

Postupak za izbor strateškog partnera koji bi izgradio solarne elektrane sa baterijama i predao ih u vlasništvo Elektroprivrede Srbije (EPS) po sistemu „ključ u ruke“ pokrenut je početkom maja. Vlada Srbije je pre desetak dana usvojila uredbu o izboru strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MW sa baterijama snage najmanje 200 MW kojom je bliže uredila sadržinu i sprovođenje javnog poziva, kriterijume za učešće i vrednovanje ponuda, kao i način odabira strateškog partnera.

Obaveza strateškog partnera је da obezbedi pisma o zainteresovanosti za finansiranje projekta

Strateški partner će, kako se navodi u javnom pozivu, pružiti usluge upravljanja i održavanja solarnim elektranama i baterijama u periodu od dve godine.

Obavezа strateškog partnera је da obezbedi pisma o zainteresovanosti za finansiranje projekta. Ponuđeno finansiranje trebalo bi da bude pogodno za javno finansiranje, uz dugi rok otplate od najmanje 15 godina.

Ponuđač mora da ima godišnji obrt finansijskih sredstava u poslednje tri godine u iznosu od 4,5 milijardi evra po godini

Na ovaj javni poziv za izbor strateškog partnera, njegov izbor i zaključenja ugovora o realizaciji projekta ne primenjuju se propisi kojima se uređuje postupak javne nabavke i propisi kojima se uređuje javno-privatno partnerstvo, navodi se u javnom pozivu.

Među kriterijumima za učešće su i da je potencijalni partner obavio značajne radove na izgradnji elektrana snage najmanje 25.000 MW, da ima više od 5.000 zaposlenih, da ima godišnji obrt finansijskih sredstava u poslednje tri godine u iznosu od 4,5 milijardi evra po godini.

Inače, Vlada Srbije namerava da po istom principu traži i strateškog partnera za gradnju vetroelektrana ukupnog kapaciteta 1 GW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija nije partijsko vec globalno pitanje

Energetska tranzicija nije partijsko, već globalno pitanje

29. jul 2023. - Predstavnici kompanija s velikim investicijama u obnovljive izvore u Jugoistočnoj Evropi ukazali su danas na Beogradskom energetskom forumu na neophodnost modernizacije, razvoja infrastrukture i jačanja znanja na lokalnom nivou

Uspešna implementacija prve faze energetske tranzicije na Balkanu, posebno u Srbiji

Uspešna implementacija prve faze energetske tranzicije na Balkanu, posebno u Srbiji

29. jul 2023. - Svedoci smo uspešne implementacije prvog dela tranzicije vezane za obnovljive izvore energije na Balkanu i posebno u Srbiji, poručeno je na Beogradskom energetskom forumu, kojeg organizuje Balkan Green Energy News

Dubravka-DJedovic-Handanovic-Belgradski-energetski-forum

Beogradski energetski forum – energetska tranzicija u Jugoistočnoj Evropi se ubrzava

29. jul 2023. - Pridruživanjem jedinstvenom tržištu električne energije EU, Zapadni Balkan će dobiti stratešku prednost, izjavio je Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski na otvaranju konferencije BEF 2024

Đokić Do 2030. novi energetski objekti kapaciteta 1.200 megavata

Đokić: Do 2030. novi energetski objekti kapaciteta 1.200 megavata

29. jul 2023. - Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je plan Republike Srpske da do 2030. godine bude izgrađeni i pušteni na mrežu novi energetski objekti kapaciteta 1.200 megavata, te dodao da je završena solarna elektrana Bileće