Električna energija

Trgovina hrvatskim fjučersima za električnu energiju počinje 26. juna

cropex eex fjucersi hrvatska

Foto: Iradl from Pixabay

Objavljeno

05.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) u saradnji sa Hrvatskom berzom električne energije (CROPEX) emitovaće hrvatske fjučerse za električnu energiju 26. juna.

Pokretanjem trgovanja na tržištu derivata će se po prvi puta oformiti dugoročna referentna cena za hrvatsko tržište električne energije do tri godine unapred, a učesnicima na tržištuće se omogućiti da se zaštite od cenovne izloženosti u budućnosti, dok će investitorima pružiti jasan cenovni signal za planiranje investicija, saopštile su EEX i CROPEX.

Finansijski derivati električne energije za hrvatsko tržište na EEX-u će se za početak uvesti postavljanjem osnovnih dugoročnih fjučersa – nedeljnih, mesečnih, kvartalnih i godišnjih, sa baznim i vršnim profilom.

Dve berze planiraju da ponude i nove proizvode

Namera je da se ponude i novi proizvodi, u skladu s interesima učesnika na tržištu, najavile su dve berze.

Ako se pogleda region, EEX je već emitovao fjučerse za određene zemlje. Prvo trgovanje slovenačkim i bugarskim fjučersima za struju registrovano je 14. juna 2019. godine, a prva transakcija srpskim fjučersima objavljena je par dana kasnije.

Inače, EEX je juna 2017. proširio svoj portfolio finansijskim derivatima za tržišta Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske i Rumunije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solar vetar pogurali udeo obnovljivih izvora elektricnoj energiji rekordnih 30 odsto

Solar, vetar pogurali udeo obnovljivih izvora u električnoj energiji na rekordnih 30 odsto

5. maj 2023. - Iz obnovljivih izvora je 2023. u svetu proizvedeno rekordnih 30 odsto električne energije, zahvaljujući ekspanziji solara i vetra

AAE gamit slovenija Energie AG vetar solar

Energie AG kupio udeo u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

5. maj 2023. - Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit, koja ima više suvlasnika

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

5. maj 2023. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

5. maj 2023. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji