Energetska efikasnost

Interenergo grupa će renovirati javnu rasvetu u opštini Čoka

Interenergo novi projekat obnove javne rasvete u Srbiji

Foto: Interenergo

Objavljeno

21.04.2023.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.04.2023.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Slovenačka firma Interenergo sklopila je ugovor o renoviranju javne rasvete sa Opštinom Čoka u Srbiji. Potpisali su ga predsednica opštine Stana Đember, regionalna direktorka Interenergo grupe Zvonka Šmit i rukovodilac sektora energetskih usluga u Srbiji Siniša Janjušević. Ovo je drugi Interenergov projekat obnove rasvete u Srbiji.

Čoka će dobiti modernu javnu rasvetu, jer će 1.700 dotrajalih lampi biti zamenjeno LED svetiljkama. Pored estetske promene, opština će dobiti uštedu, kako finansijsku tako i energetsku. Očekuje se da će nove energetski efikasne lampe, Thorn i Zumtobel, ostvariti uštedu od 80.000 evra i još 10.000 evra koji bi bili potrebni za održavanje, piše u saopštenju kompanije.

Prema Interenergovoj proceni, ušteda energije će iznositi 611 megavat-sati. Pored zamene svetiljki, u saradnji sa svojim partnerom Smart Energy Investment obezbediće programirano prigušivanje svetla u večernjim časovima i zamenu elektroormara. Tako će energetska efikasnost nove rasvete biti još veća.

Predsednica opštine Stana Đember istakla je da ovaj projekat predstavlja veliki iskorak za malu opštinu. „Budžet koji smo uštedeli biće usmeren na druge projekte, uštedećemo električnu energiju za više od 80 odsto i smanjiti emisiju CO2 za oko 670 tona svake godine“, rekla je.

Višemesečno korišćenje opreme tokom izvođenja radova bez plaćanja naknade mnogo znači opštini, dodala je Đember.

„Ponosni smo što današnjim potpisivanjem ugovora sa Opštinom Čoka jačamo prisustvo u oblasti energetskog ugovaranja u regionu. Raduje nas što opštine u Srbiji sve više prepoznaju značaj obnove javne rasvete, koja, pored pozitivnog ekološkog aspekta, obezbeđuje velike finansijske i energetske uštede. Istovremeno građanima pružamo veći komfor života u lokalnoj sredini“, rekao je Mohor Vrhovnik, direktor energetskih usluga Interenergo grupe, jedne od učesnika predstojećeg Beogradskog energetskog foruma 2023.

Prvi projekat obnove javne rasvete u Osečini

Interenergo je 2022. godine uspešno sproveo svoj prvi projekat zamene javne rasvete u zemlji, u opštini Osečina. Slični projekti energetskog ugovaranja realizuju se širom regiona, istaknuto je u saopštenju.

Kompanija ne pruža samo energetske usluge. Interenergo je uglavnom prisutan u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Uspešna zelena tranzicija uključuje ne samo obnovljive izvore energije, već i projekte energetske efikasnosti i ekonomije

Interenergo u Srbiji planira dodatne projekte obnove javne rasvete. „Smatramo da put do uspešne zelene tranzicije uključuje ne samo obnovljive izvore energije, već i projekte energetske efikasnosti i ekonomije, zbog čega ćemo i ubuduće ulagati u takve projekte. Među projektima energetske efikasnosti, obnova javne rasvete je jedna od vodećih tehnologija, jer je direktan efekat ovakvih investicija odmah vidljiv“, dodao je Vrhovnik.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih meti mreza msp reset dekarbonizacija plastoflex

METI mreža: Mala i srednja preduzeća su lideri dekarbonizacije u BiH

21. april 2023. - Uspeh malih i srednjih preduzeća odlično oslikava projekat "Mreža energetske tranzicije u industriji u Bosni i Hercegovini - METI projekat", koji je u saradnji sa Agencijom za razvoj preduzeća Eda sproveo RESET

najveca toplotna pumpa u holandiji pocela sa radom

Najveća toplotna pumpa u Holandiji počela sa radom

21. april 2023. - Najvaća toplotna pumpa u Holandiji počela je sa radom. Obezbediće grejanje za 20.000 domaćinstava u opštinama Utreht i Njuvegein.

Termicki tretira samo onaj otpad koji ne mozemo da recikliramo

Predstavljena Bela knjiga o dobijanju energije iz otpada u Srbiji

21. april 2023. - Na predstavljanju Bele knjige o dobijanju energije iz otpada u Srbiji je istaknuto da moramo da utvrdimo koliko kojeg otpada stvaramo da bismo njime mogli da upravljamo

coldplay, odzivost, turneja Music of the Spheres

Coldplay smanjio ugljenični otisak svetske turneje za 59 odsto

21. april 2023. - Britanski bend Coldplay pokazao je kroz niz inovativnih poteza i mera da je održivost muzičke industrije moguća