Klimatske promene

Solarni geoinženjering – rešenje za klimatske promene?

Solarni geoinzenjering resenje za klimatske promene

Foto: Arek Socha from Pixabay

Objavljeno

13.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

13.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

U naučnom i javnim krugovima javljaju se brojne ideje o načinima borbe protiv globalnog zagrevanja. Modifikacija solarnog zračenja (SRM), poznata i kao solarni geoinženjering, postaje sve popularnija usled kašnjenja u ispunjavanju klimatskih ciljeva.

Po Pariskom sporazumu, emisije gasova sa efektom staklene bašte moraju da se smanje dovoljno da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa, ali napori na tom planu ne napreduju najbolje. Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) nedavno je sazvao stručni panel kako bi se razmotrila upotreba SRM-a.

Šta je SRM

SRM ima za cilj da ohladi Zemlju reflektujući mali procenat sunčeve svetlosti nazad u svemir. Primer te tehnologije je stratosferska aerosolna injekcija (SAI). Zamisao je da se u stratosferu ispuštaju aerosoli koji odbijaju zrake svetlosti.

Još jedan od predloga koji se navodi u izveštaju jeste postavljanje gigantskih ogledala koja bi reflektovala sunčevu svetlost nazad u svemir. Svemirska ogledala su predlagana i ranije.

Bivši kandidat za predsednika Sjedinjenih Država Andru Jang objavio je 2019. godine plan za geoinženjering planete, podseća Independent. Njegov predlog je bio postavljanje sklopivih ogledala u orbitu. Ostvarenje ovog plana koštalo bi 4,86 ​​biliona dolara, a za implementaciju bi trebalo dvadesetak godina, kazao je.

Rizici ostaju nepoznanica

Iako postoji mnogo literature na ovu temu, vrlo je malo dokaza i istraživanja o rizicima i uticajima SRM-a. Postoje brojne nedoumice u pogledu društvenih i ekoloških uticaja, njegove sigurnosti i održivosti.

U izveštaju stoji da stručni panel smatra da bi implementacija SRM-a u bliskoj budućnosti bila neopravdan i nerazuman korak. Ipak, saopšteno je da se taj stav može promeniti u slučaju da ostale vrste klimatske akcije ne dovede do zadovoljavajućih rezultata.

„Klimatske promene vode svet u nepoznato, pa je u toku potraga za svim izvodljivim rešenjima“, rekla je Andrea Hinvud, UNEP-ova glavna naučnica. Međutim, sve nove tehnologije moraju biti objašnjene, a potencijalni rizici i uticaji identifikovani pre nego što se puste u upotrebu“, objašnjava ona.

U svakom slučaju, SRM neće sprečiti ili promeniti negativne uticaje globalnog zagrevanja. Prioritet i dalje mora da ostane smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, zaključak je panela.

“SRM ne uklanja ugljen-dioksid iz atmosfere. On neće unaprediti životnu sredinu niti se pozabaviti osnovnim uzrocima klimatskih promena”, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorka UNEP-a.

Komentara: (1)
Goran / 28.03.2024.

to već rade više od 20 godina, ali da bi se zagrevala planeta, i da bi delovalo kao da se klima menja. čuveni kemtrejls. to je projekt UN i sprovodi se odavno.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

visoke temperature, smrtni slucajevi, Evropa

Visoke temperature 2023. uzrokovale skoro 48.000 smrtnih slučajeva u Evropi

13. mart 2023. - Studija barselonskog Instituta za globalno zdravlje pokazuje da je 2023. u Evropi skoro 48.000 ljudi preminulo zbog ekstremne vrućine

Veliki sumski pozari mogu da izazovu formiranje vatrenih oblaka

Veliki šumski požari uzrokuju formiranje vatrenih oblaka

13. mart 2023. - Jaki šumski požari mogu da stvore sopstvene meteorološke uslove, sa vatrenim oblacima, olujama sa grmljavinom i vatrenim tornadima

U julu 2024. zabelezen najtopliji dan u istoriji merenja

U julu 2024. zabeležen najtopliji dan u istoriji merenja

13. mart 2023. - Nedelja, 21. jul, bila je natopliji dan u istoriji merenja, pokazuju podaci Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena C3S

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

13. mart 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu