OIE

Rumunija i Bugarska dogovorile izgradnju dve hidrocentrale na Dunavu

Rumunija i Bugarska dogovorile izgradnju dve hidrocentrale na Dunavu

Foto: mike wolf from Pixabay

Objavljeno

23.01.2023.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2023.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Rumunija i Bugarska su se dogovorile o izgradnji dve hidroelektrane na Dunavu, koje bi trebalo da budu u funkciji u narednih pet do šest godina. Elektrane će graditi rumunska Hidroelectrica.  Za jedan projekat, koji će imati kapacitet 840 megavata, već je pripremljena studija izvodljivosti. Dve zemlje bi trebalo da sledećeg meseca potpišu i memorandum o saradnji.

Rumunija i Bugarska su se dogovorile o izgradnji dva hidroenergetska projekta na Dunavu. Dve države bi trebalo da potpišu memorandume o saradnji na zajedničkim projektima narednog meseca.

Rumunska državna kompanija Hidroelectrica biće glavni izvođač na oba projekta na Dunavu. Procenjeno je da bi izgradnja ove dve hidrocentrale mogla da traje pet do šest godina.

Prva elektrana će se nalaziti između Turnu Magurela u Rumuniji i Nikopolja u Bugarskoj i imaće kapacitet 840 megavata. Za ovo postrojenje već su izrađene studije izvodljivosti.

Druga hidrocentrala će biti izgrađena u blizini Silistre, u Bugarskoj, odnosno u blizini Kalaraša, na rumunskoj strani. Izrada studije za ovu elektranu je tek na početku.

Električnu energiju iz budućih energetskih postrojenja dve susedne zemlje će zajednički koristiti po uzoru na sistem hidroelektrana Đerdap, kojim zajedno upravljaju Rumunija i Srbija, preneo je BalkanInsight, pozivajući se na navode bugarske vlade.

Turnu Magurele – Nikopol decenijama bio na čekanju

Prve studije za objekat Turnu Magurele – Nikopolj napravljene su još 1960-ih godina, dok je prvi sporazum između Rumunije i Bugarske potpisan još 1975. godine. Projekat ove hidroelektrane decenijama je bio na čekanju, jer bugarska strana do sada nije bila voljna da podrži izgradnju hidrocentrale.

Hidroenergetski sistem obuhvata dve hidroelektrane koje su identične po opremi i snazi, od kojih jedna pripada Rumuniji, na levoj obali Dunava, a druga Bugarskoj, na desnoj obali.

Hidroenergetski kompleks Turnu Magurele – Nikopolj obezbediće  4,4 teravat-sati električne energije

Hidroenergetski kompleks Turnu Magurele – Nikopolj bi trebalo da ima obezbedi  4,4 teravat-sati električne energije godišnje.

Predviđeno je da objekat ima trafostanice na obe obale, koje će biti međusobno povezane nadzemnim dalekovodom preko Dunava. Projekat podrazumeva i izgradnju dva mosta preko brana u ovom kompleksu, a imaće i dve prevojnice za plovidbu rečnim saobraćajem.

Memorandum za početak saradnje na projektima

Ministri energetike Virđil Popesku i Rosen Hristov već su razgovarali povodom ovih projekata. Očekuje se da će predstavnici dve zemlje sledećeg meseca potpisati i memorandum o saradnji, naveo je gorepomenuti portal.

Bugarska planira da razvije ukupno 870 megavata novih hidroenergetskih projekata do 2030

Bugarska očekuje da će dva nova postrojenja povećati njenu energetsku nezavisnost, a ovi projekti su i sastavni deo nove državne strategije za razvoj energetskog sektora do 2053. godine. Prema toj strategiji, Bugarska planira da razvije ukupno 870 megavata novih hidroenergetskih projekata do 2030. i 1,27 gigavata do 2050. godine.

U studiji koju je nedavno izradila Grupa za razvoj energije (EPG) iz Bukurešta, kao potencijal za saradnju Rumunije i Bugarske navodi se i izgradnja zajedničkog veštačkog energetskog ostrva u Crnom moru, što bi omogućilo dalji razvoj projekata vetroelektrana na moru. U studiji se napominje da su vetroelektrane na moru jedan od najboljih pravaca u dekarbonizaciji energetskog sektora ove dve zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

23. januar 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

23. januar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

23. januar 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

23. januar 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika