OIE

Rumunija i Bugarska dogovorile izgradnju dve hidrocentrale na Dunavu

Rumunija i Bugarska dogovorile izgradnju dve hidrocentrale na Dunavu

Foto: mike wolf from Pixabay

Objavljeno

23.01.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Rumunija i Bugarska su se dogovorile o izgradnji dve hidroelektrane na Dunavu, koje bi trebalo da budu u funkciji u narednih pet do šest godina. Elektrane će graditi rumunska Hidroelectrica.  Za jedan projekat, koji će imati kapacitet 840 megavata, već je pripremljena studija izvodljivosti. Dve zemlje bi trebalo da sledećeg meseca potpišu i memorandum o saradnji.

Rumunija i Bugarska su se dogovorile o izgradnji dva hidroenergetska projekta na Dunavu. Dve države bi trebalo da potpišu memorandume o saradnji na zajedničkim projektima narednog meseca.

Rumunska državna kompanija Hidroelectrica biće glavni izvođač na oba projekta na Dunavu. Procenjeno je da bi izgradnja ove dve hidrocentrale mogla da traje pet do šest godina.

Prva elektrana će se nalaziti između Turnu Magurela u Rumuniji i Nikopolja u Bugarskoj i imaće kapacitet 840 megavata. Za ovo postrojenje već su izrađene studije izvodljivosti.

Druga hidrocentrala će biti izgrađena u blizini Silistre, u Bugarskoj, odnosno u blizini Kalaraša, na rumunskoj strani. Izrada studije za ovu elektranu je tek na početku.

Električnu energiju iz budućih energetskih postrojenja dve susedne zemlje će zajednički koristiti po uzoru na sistem hidroelektrana Đerdap, kojim zajedno upravljaju Rumunija i Srbija, preneo je BalkanInsight, pozivajući se na navode bugarske vlade.

Turnu Magurele – Nikopol decenijama bio na čekanju

Prve studije za objekat Turnu Magurele – Nikopolj napravljene su još 1960-ih godina, dok je prvi sporazum između Rumunije i Bugarske potpisan još 1975. godine. Projekat ove hidroelektrane decenijama je bio na čekanju, jer bugarska strana do sada nije bila voljna da podrži izgradnju hidrocentrale.

Hidroenergetski sistem obuhvata dve hidroelektrane koje su identične po opremi i snazi, od kojih jedna pripada Rumuniji, na levoj obali Dunava, a druga Bugarskoj, na desnoj obali.

Hidroenergetski kompleks Turnu Magurele – Nikopolj obezbediće  4,4 teravat-sati električne energije

Hidroenergetski kompleks Turnu Magurele – Nikopolj bi trebalo da ima obezbedi  4,4 teravat-sati električne energije godišnje.

Predviđeno je da objekat ima trafostanice na obe obale, koje će biti međusobno povezane nadzemnim dalekovodom preko Dunava. Projekat podrazumeva i izgradnju dva mosta preko brana u ovom kompleksu, a imaće i dve prevojnice za plovidbu rečnim saobraćajem.

Memorandum za početak saradnje na projektima

Ministri energetike Virđil Popesku i Rosen Hristov već su razgovarali povodom ovih projekata. Očekuje se da će predstavnici dve zemlje sledećeg meseca potpisati i memorandum o saradnji, naveo je gorepomenuti portal.

Bugarska planira da razvije ukupno 870 megavata novih hidroenergetskih projekata do 2030

Bugarska očekuje da će dva nova postrojenja povećati njenu energetsku nezavisnost, a ovi projekti su i sastavni deo nove državne strategije za razvoj energetskog sektora do 2053. godine. Prema toj strategiji, Bugarska planira da razvije ukupno 870 megavata novih hidroenergetskih projekata do 2030. i 1,27 gigavata do 2050. godine.

U studiji koju je nedavno izradila Grupa za razvoj energije (EPG) iz Bukurešta, kao potencijal za saradnju Rumunije i Bugarske navodi se i izgradnja zajedničkog veštačkog energetskog ostrva u Crnom moru, što bi omogućilo dalji razvoj projekata vetroelektrana na moru. U studiji se napominje da su vetroelektrane na moru jedan od najboljih pravaca u dekarbonizaciji energetskog sektora ove dve zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunija 610 miliona evra subvencijama solarne panele domacinstva

Rumunija sprema 610 miliona evra u subvencijama za solarne panele za domaćinstva

23. januar 2023. - Rumunija namerava da odvoji i do 610 miliona evra za predstojeći javni poziv za solarne panele za domaćinstva

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

23. januar 2023. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

23. januar 2023. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

23. januar 2023. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka