OIE

Rumunija i Bugarska dogovorile izgradnju dve hidrocentrale na Dunavu

Rumunija i Bugarska dogovorile izgradnju dve hidrocentrale na Dunavu

Foto: mike wolf from Pixabay

Objavljeno

23.01.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Rumunija i Bugarska su se dogovorile o izgradnji dve hidroelektrane na Dunavu, koje bi trebalo da budu u funkciji u narednih pet do šest godina. Elektrane će graditi rumunska Hidroelectrica.  Za jedan projekat, koji će imati kapacitet 840 megavata, već je pripremljena studija izvodljivosti. Dve zemlje bi trebalo da sledećeg meseca potpišu i memorandum o saradnji.

Rumunija i Bugarska su se dogovorile o izgradnji dva hidroenergetska projekta na Dunavu. Dve države bi trebalo da potpišu memorandume o saradnji na zajedničkim projektima narednog meseca.

Rumunska državna kompanija Hidroelectrica biće glavni izvođač na oba projekta na Dunavu. Procenjeno je da bi izgradnja ove dve hidrocentrale mogla da traje pet do šest godina.

Prva elektrana će se nalaziti između Turnu Magurela u Rumuniji i Nikopolja u Bugarskoj i imaće kapacitet 840 megavata. Za ovo postrojenje već su izrađene studije izvodljivosti.

Druga hidrocentrala će biti izgrađena u blizini Silistre, u Bugarskoj, odnosno u blizini Kalaraša, na rumunskoj strani. Izrada studije za ovu elektranu je tek na početku.

Električnu energiju iz budućih energetskih postrojenja dve susedne zemlje će zajednički koristiti po uzoru na sistem hidroelektrana Đerdap, kojim zajedno upravljaju Rumunija i Srbija, preneo je BalkanInsight, pozivajući se na navode bugarske vlade.

Turnu Magurele – Nikopol decenijama bio na čekanju

Prve studije za objekat Turnu Magurele – Nikopolj napravljene su još 1960-ih godina, dok je prvi sporazum između Rumunije i Bugarske potpisan još 1975. godine. Projekat ove hidroelektrane decenijama je bio na čekanju, jer bugarska strana do sada nije bila voljna da podrži izgradnju hidrocentrale.

Hidroenergetski sistem obuhvata dve hidroelektrane koje su identične po opremi i snazi, od kojih jedna pripada Rumuniji, na levoj obali Dunava, a druga Bugarskoj, na desnoj obali.

Hidroenergetski kompleks Turnu Magurele – Nikopolj obezbediće  4,4 teravat-sati električne energije

Hidroenergetski kompleks Turnu Magurele – Nikopolj bi trebalo da ima obezbedi  4,4 teravat-sati električne energije godišnje.

Predviđeno je da objekat ima trafostanice na obe obale, koje će biti međusobno povezane nadzemnim dalekovodom preko Dunava. Projekat podrazumeva i izgradnju dva mosta preko brana u ovom kompleksu, a imaće i dve prevojnice za plovidbu rečnim saobraćajem.

Memorandum za početak saradnje na projektima

Ministri energetike Virđil Popesku i Rosen Hristov već su razgovarali povodom ovih projekata. Očekuje se da će predstavnici dve zemlje sledećeg meseca potpisati i memorandum o saradnji, naveo je gorepomenuti portal.

Bugarska planira da razvije ukupno 870 megavata novih hidroenergetskih projekata do 2030

Bugarska očekuje da će dva nova postrojenja povećati njenu energetsku nezavisnost, a ovi projekti su i sastavni deo nove državne strategije za razvoj energetskog sektora do 2053. godine. Prema toj strategiji, Bugarska planira da razvije ukupno 870 megavata novih hidroenergetskih projekata do 2030. i 1,27 gigavata do 2050. godine.

U studiji koju je nedavno izradila Grupa za razvoj energije (EPG) iz Bukurešta, kao potencijal za saradnju Rumunije i Bugarske navodi se i izgradnja zajedničkog veštačkog energetskog ostrva u Crnom moru, što bi omogućilo dalji razvoj projekata vetroelektrana na moru. U studiji se napominje da su vetroelektrane na moru jedan od najboljih pravaca u dekarbonizaciji energetskog sektora ove dve zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

23. januar 2023. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

23. januar 2023. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacija BiH: Struja bi trebalo da poskupi 60 odsto

23. januar 2023. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

23. januar 2023. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem