Intervju

Emergy ima velike ambicije u zelenoj energetici i širi se iz Srbije na druge zemlje JIE

Emergy ima velike ambicije u zelenoj energetici i širi se iz Srbije na druge zemlje JIE intervju Joar Viken

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

01.12.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.12.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Za strane investitore je danas u odabiru zemlje u koju će investirati glavni prioritet da procene dostupnost zelene električne energije za svoje proizvodne kapacitete, izjavio je u intervjuu za Balkan Green Energy News Joar Viken, osnivač i generalni direktor kompanije Emergy. Tom izjavom je naglasio svoje i uverenje svog tima da je odabran pravi trenutak za investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koje Emergy sprovodi sa svojim partnerom WV-International.

Zajedno s kompanijom WV-International, svojim partnerom u Srbiji, ta norveška firma privodi kraju pripreme za početak izgradnje svoje prve dve vetroelektrane u ovoj zemlji, u okviru portfelja od ukupno 800 megavata iz vetra. Viken je otkrio da njegova kompanija namerava da struju iz pomenute dve elektrane na obnovljive izvore prodaje na domaćem tržištu električne energije. Ali Emergy se ovde ne zaustavlja u svojim planovima. Kompanija je ušla na još neka tržišta u Jugoistočnoj Evropi, objasnio je Viken.

Ambasade Norveške na Zapadnom Balkanu su sa srpskim institucijama i Nordijskom poslovnom alijansom nedavno u Beogradu organizovale konferenciju o ulaganjima u energiju iz obnovljivih izvora. Norveške firme su predstavile najnovije tehnologije visokim državnim zvaničnicima i potencijalnim klijentima i partnerima i obećale da će, u saradnji sa vladom u Oslu, doprineti energetskoj tranziciji regiona.

Balkan Green Energy News je iskoristio ovu priliku za razgovor s Joarom Vikenom, osnivačem i generalnim direktorom Emergyja, prve norveške kompanije u sektoru energije iz obnovljivih izvora u Srbiji. Kompanija se u partnerstvu s firmom WV-International ovde pozicionirala sa projektima vetroelektrana u srednjoj i odmakloj fazi za ukupno 800 megavata kapaciteta. Sve lokacije su u Banatu. U pripremi je i projekat solarne elektrane u Žablju, od 80 megavata.

Emergy i WV-International nameravaju da svoj celokupni portfelj za proizvodnju zelene električne energije od 800 megavata priključe na mrežu najkasnije 2027. godine

Po Vikenovim rečima, početak izgradnje vetroelektrana Alibunar 1 i Alibunar 2, koje zajedno imaju 168 megavata kapaciteta, zakazan je za proleće 2023. godine. Očekuje se da će radovi na narednoj rundi projekata krenuti početkom 2024. godine. On je istakao da je cilj da celokupni portfelj najkasnije 2027. bude na mreži.

Emergy se drži Jugoistočne Evrope

Emergy je osnovan 2004. godine. Kompanija za sobom ima tri izgrađene vetroelektrane u Kini i Ukrajini, sa 400 megavata u zbiru, a trenutno je usredsređena na Jugoistočnu Evropu. Pored portfelja u Srbiji, Emergy ima portfelj od 1,3 gigavata u Grčkoj, Rumuniji i Ukrajini.

Viken je izjavio da bi projekat u Rumuniji trebalo finansijski da se zaokruži 2025. budući da se čeka datum za povezivanje na prenosni sistem. „U Rumuniji takođe imamo potpisan sporazum za proizvodnju vodonika, koji dobija na važnosti na polju skladištenja energije“, kazao je.

Rumunija i Grčka sprovode ogromne zakonodavne reforme da bi podstakle razvoj zelene energetike. Ali bez obzira na to, dostupnost mreže postaje opšta prepreka, izjavio je Viken. Upozorio je da će investitori u zelenu električnu energiju verovatno da se suoče s istim uskim grlom.

Viken je otkrio i da se Emergy širi na Bosnu i Hercegovinu, gde je potpisao memorandum o razumevanju za razvoj jednog projekta solarne elektrane.

„Tražimo prilike u manje ili više svim zemljama Balkana. Ovdašnjem tržištu električne energije potrebna je dekarbonizacija, kao i energetska bezbednost, posebno u kontekstu rata u Ukrajini. Izvoznike u Evropsku uniju na Zapadnom Balkanu čeka udarac od prekograničnog poreza na ugljenik, koji će biti uveden u sklopu Evropskog zelenog dogovora, ili će morati da kupuju domaće dozvole za CO2. To jedino može da se izbegne korišćenjem obnovljive energije“, istakao je Viken.

Tim je glavni faktor

Šef Emergyja se u sektor energije iz obnovljivih izvora prebacio pre skoro dve decenije sa tržišta nekretnina. Po njegovim rečima, tim je ono što u poslovanju može nekoga da istakne.

„Blisko sarađujemo s lokalnim partnerima, kao ovde u Srbiji, a lokalni tim je jednako važan. Nama je bitno da imamo lokalni otisak i da razumemo lokalnu kulturu. Morate da imate prave ljude, jer ima toliko mnogo elemenata koje treba sklopiti, pogotovo u sektoru vetroelektrana“, naglasio je Viken.

Ova kompanija ima viziju da doprinese zelenom prelasku Zapadnog Balkana. Viken upućuje na to da je zamisao da se projekti rade po najvišim standardima očuvanja životne sredine, društvenih odnosa i korporativnog upravljanja (ESG) „Ovaj pristup čini projekte prilagođenim međunarodnim standardima. Verujemo da će on takođe doneti finansijsku korist, pored toga što je održiv u dugom roku“, izjavio je.

Emergy ima velike ambicije u zelenoj energetici i širi se iz Srbije na druge zemlje JIE intervju Joar Viken

Dobri smo u probijanju na nova tržišta

Konferencija o investicijama u energiju iz obnovljivih izvora u prestonici Srbije bila je uspešna, podvukao je Viken i dodao da se već planira nastavljanje nekih sastanaka.

„Zapadnobalkanske zemlje mogu da pomažu jedna drugoj u uvođenju obnovljive energije. Nama kao industriji je drago da sarađujemo s Vladom Norveške i vladama u regionu. Industrija u Norveškoj je veoma usredsređena na obnovljive izvore, i tamo ima znanja“, naveo je.

Emergy se u svojoj strategiji nije opredelio da razvija projekte u Norveškoj, već se odlučio za ulogu onog koji se probija na nova tržišta širom sveta. „Pokušavamo da budemo prisutni na tržištima u začetku, jer smo u tome dobri“, objasnio je Viken.

Potražnja za strujom će se tek rasplamsati

Portfelj od 800 megavata u Srbiji biće vredan preko milijardu evra kada bude u potpunosti pušten u rad, procenjuje šef kompanije. Upitan o perspektivama za uvećavanje kapaciteta zelene energije u ovoj zemlji i na Zapadnom Balkanu te za mogućnosti izvoza, izrazio je mišljenje da je prvenstveno važno da se pokrije rastuća domaća tražnja za energijom iz obnovljivih izvora.

„Potrebe će ubrzano rasti, pošto će sve biti elektrifikovano. Uzmimo električne automobile za primer. U Norveškoj je 85 odsto svih novih automobila na električni pogon. Ovo nadolazi. Jako važan faktor je što razne industrije pokreću proizvodne pogone u Evropi, umesto u Aziji. Zemlje Zapadnog Balkana rade na privlačenju stranih direktnih investicija. Sve nove fabrike će morati da rade s nula neto emisija. Zato vlade u regionu treba da imaju na raspolaganju zelenu energiju da im ponude. Inače će nova industrija otići drugde. To pitanje do sada nije bilo u fokusu ili dovoljno shvaćeno, ali ljudi počinju da se bude. To je supervažno“, izjavio je Viken.

Sve nove fabrike će morati da rade s nula neto emisija, pa vlade u regionu imaju zadatak da im obezbede snabdevanje zelenom električnom energijom

On je dalje kazao da je njegova kompanija došla da na regionalnom tržištu ostane na dugi rok. „Mi razvijamo projekte, nalazimo finansiranje, upravljamo njima i ostajemo vlasnici do kraja njihovog životnog veka. To je 35 godina i to preko prvih nekoliko godina za razvoj i izgradnju“, pojasnio je generalni direktor kompanije Emergy.

Napomenuo je i da će električnu energiju iz aktuelnih projekata na vetar u Srbiji prodavati isključivo za domaću potrošnju. Ugovori o otkupu struje će sa privatnim klijentima biti potpisani za polovinu predviđene proizvodnje, a ostatak će biti prodavan na otvorenom tržištu, rekao je Viken.

Mehanizam aukcija je važna, ali prelazna faza

Komentarišući nove najave o predstojećim aukcijama za struju iz vetroelektrana, prvi čovek Emergyja je izjavio da je ta kompanija spremna da na njima učestvuje.

„Aukcije su važno novo poglavlje za ovaj sektor, jer doprinose obimu snabdevanja kao i likvidnosti tržišta struje. Svim proizvođačima je potrebno likvidno unutardnevno tržište, što podrazumeva postizanje ravnoteže snabdevanja i potražnje. S druge strane, verujem da su subvencije iz sistema sa aukcijama prelazna faza i da će zelena električna energija s vremenom početi u potpunosti da se kupuje i prodaje isključivo na tržišnim principima“, dodao je Viken.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

1. decembar 2022. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

1. decembar 2022. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

1. decembar 2022. - Industrijski akteri u Srbiji imaju sva znanja da maksimalno umanje emisije CO2 i učestvuju u ekološkom preporodu zemlje, kaže generalni direktor kompanije Lafarge Srbija Dimitrije Knjeginjić

Maja Turkovic

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

1. decembar 2022. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti