OIE

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Foto: Metalac/Twitter

Objavljeno

27.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođač posuđa i bojlera Metalac iz Gornjeg Milanovca investirao je tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja, kazala je generalna direktorka Rada Trifunović. Glavna stavka je fotonaponsko postrojenje snage 2,9 megavata.

Kompanija Metalac, koja baštini tradiciju dužu od šest decenija, završava instalaciju jedne od najvećih solarnih elektrana u Srbiji. Taj proizvođač postavlja 6.400 panela na krovovima hala svojih fabrika posuđa i bojlera.

Radovi su počeli u julu. Fotonaponsko postrojenje će, po proceni, proizvoditi 3,25 gigavat-sati struje godišnje.

Generalna direktorka Rada Trifunović izjavila je za Bloomberg Adria da je kompanija sa sedištem u Gornjem Milanovcu ukupno uložila tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i energetsku efikasnost. Rekonstrukcija sistema grejanja, koja je koštala pola miliona evra, omogućiće smanjenje potrošnje gasa.

Sa krovnom solarnom elektranom, Metalac će kupovati 15 do 20 odsto manje električne energije, istakla je Trifunović. Ova kompanija sa pet zavisnih preduzeća je najveći potrošač struje u Moravičkom okrugu i veoma zavisi od gasa, navela je.

Ministarstvo rudarstva i energetike je nedavno objavilo da je zbirni kapacitet elektrana u vlasništvu prozjumera dostigao 5,7 megavata i da su projekti sa još ukupno sto megavata u proceduri za priključenje na elektrodistributivnu mrežu. Metalac nije saopštio da li namerava da traži takav status.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

27. oktobar 2022. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. oktobar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. oktobar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. oktobar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage