OIE

Kod Olandskih ostrva na Baltiku biće izgrađene najveće vetroelektrane na moru

OX2 razvija proektat vetroelektrana od 5 GW u Baltičkom moru

Foto: EWEA / https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/

Objavljeno

05.10.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kompanije OX2 i Alandsbanken Fondbolag razvijaju priobalni projekat vetra u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom moru. Dva vetroparka, severno i južno od Olanda, imaće kapacitet od osam gigavata. Kada budu završeni, ovo će biti najveći svetski projekat vetra na moru.

Švedska kompanija za razvoj obnovljivih izvora energije OX2 zajedno sa Alandsbanken Fondbolag razvija dva projekta vetroelektrana na moru, južno i severno od arhipelaga Oland u Baltiku, kapaciteta pet i tri gigavata.

Projekti pod nazivom Noatun Syd i Noatun North se vode preko dva zajednička preduzeća u kojima je OX2 razvija projekat, dok će Alandsbanken Fondbolag biti dugoročni akcionar preko svojih investicionih fondova.

U septembru je potpisan obavezujući sporazum između strana i započeo je rad na analizi i proceni uticaja na životnu sredinu. Vlada autonomne regije Oland je nedavno izdala dozvolu za priremu projekta, saopštila je OX2.

Ova kompanija je uključila ove projekte u svoj razvojni portfolio. Udeo OX2 u ova dva projekta je procenjen na oko pet gigavata.

Pored priobalnih vetroelektrana u pomorskoj zoni Olanda, projekti vetrolektrana Noatun uključuju i mrežna rešenja za distribuciju električne energije do Olanda, Švedske, Finske i Estonije.

Partneri planiraju da investitorima i javnosti ponude mogućnost da ulažu u projekat preko fondova

Partneri su potpisali Memorandum o razumevanju i planiraju da investitorima i javnosti ponude mogućnost da ulažu u projekat preko fondova. Opcija će biti dostupna kada se obezbede sve dozvole.

Najveće vetroelektrane na moru

Dva partnera su prošle godine u novembru potpisali pismo o namerama u vezi sa razvojem energije vetra na moru južno od Olanda, a saradnja je proširena u maju ove godine i za drugi projekat, severno od arhipelaga.

Noatun Nord će imati 360 turbina, dok će ukupni kapacitet iznositi 5 gigavata. Kada bude završena, ova vetroelektrana će proizvoditi oko 20 teravat-sati godišnje, što odgovara godišnjoj potrošnji oko 4 miliona domaćinstava.

Krajem prošle godine dve kompanije dogovorile da budu partneri u velikom projektu energije vetra na moru južno od Olanda – Noatun Syd. Projekat južno od arhipelaga imaće 250 turbina, ukupnog kapaciteta tri gigavata.

Kada budu završena ova dva projekta, Naotun Nord i Naotun Sud biće najveće priobalne vetroelektrane na svetu.

Trenutno je najveći vetropark na moru Hornsea 2 koji ima kapacitet od 1,3 gigavata. Projekat je razvio danski Ørsted, a pušten je u rad 31. avgusta. Ova vetroelektrana ima 165 vetroturbina, nalazi se u Severnom moru na oko 90 kilometara od obala Velike Britanije, a predviđeno je da snabdeva električnom energijom oko 1,4 miliona domaćinstava.

Portfolio OX2

Kompanija OX2 sa sedištem u Stokholmu, posluje u jedanaest evropskih država: Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Estoniji, Litvaniji, Poljskoj, Francuskoj, Španiji, Italiji, Rumuniji i Grčkoj.

Na kraju drugog kvartala ove godine, razvojni portfolio kompanije OX2 iznosio je 23.864 megavata.

Kompanija je takođe aktivna u razvoju projekata zasnovanih na drugim tehnologijama obnovljive energije, kao što su vodonik i skladištenje energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

5. oktobar 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

5. oktobar 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

5. oktobar 2022. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

5. oktobar 2022. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.