OIE

Slovenačka cementara pustila u rad jednu od najvećih krovnih solarnih elektrana u zemlji

salonit-anhovo-dekarbonizacija-cement

Foto: Salonit Anhovo (screenshot)

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Slovenačka cementara Salonit Anhovo pustila je u rad jednu od najvećih krovnih solarnih elektrana u zemlji, koju je instalirala kako bi dekarbonizovala proizvodnju cementa.

Krovna solarna elektrana kompanije Salonit Anhovo ima kapacitet od 2,23 MW i proizvodiće 2,12 GWh električne energije godišnje, što je jednako potrošnji oko 500 prosečnih domaćinstava. Elektrana, čija je površina jednaka površini jednog i po fudbalskog terena, će dovesti do smanjenja emisija CO2 za 995 tona godišnje.

Solarna elektrana će smanjiti emisije CO2 za skoro 1.000 tona godišnje

Postrojenje je završeno za manje od godinu dana od potpisivanja ugovora i podošenja prijave za državni program podrške zelenoj energiji. Izvođač radova, firma Interenergo, gradi za Salonit Anhovo još 1,5 MW solarnih kapaciteta, čije puštanje u rad se očekuje na jesen.

Salonit Anhovo gradi još 1,5 MW solarnih kapaciteta

Cilj kompanije Salonit Anhovo je da najkasnije 2025. godine trećinu svojih potreba za električnom energijom pokriva iz sopstvene proizvodnje iz obnovljivih izvora. Prošle godine je najavljeno da se planira izgradnja ukupno 5 MW-10 MW solarnih kapaciteta, kao i skladištenje proizvedene energije.

Strategija dekarbonizacije cementare predviđa i korišćenje zelenog vodonika

Takođe prošle godine, član upravnog odbora Tomaž Vuk je rekao da je strateški cilj kompanije Salonit Anhovo da dekarbonizuje proizvodnju cementa uz pomoć solara, ali i vodonika proizvedenog korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Komentara: (1)
Zsolt / 24.08.2022.

Svaka čast!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

23. avgust 2022. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

23. avgust 2022. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

23. avgust 2022. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

23. avgust 2022. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik