OIE

Prozjumeri u Severnoj Makedoniji neće plaćati mrežarinu za isporuku viška energije

Prozjumeri u Severnoj Makedoniji nece placati mrezarinu za isporuku viska energije

Photo: e-gabi from Pixabay

Objavljeno

18.07.2022.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

18.07.2022.

Komentari

1

Podeli

Prozjumeri u Severnoj Makedoniji neće plaćati nakanadu za korišćenje mreže prilikom isporuke viška električne energije u elektroenergetski sistem.

Regulatorna komisija za energetiku i vodne usluge Republike Severne Makedonije (RKE) je saopštila da je ukinula naknadu za korišćenje distributivnog sistema pri isporuci viška struje iz fotonaponskih elektrana, koje su instalirali domaćinstva i mali potrošači sa statusom potrošač-proizvođač, što je zvaničan naziv za prozjumere u ovoj zemlji.

Odluka je doneta, kako se dodaje, u u cilju olakšavanja uslova za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Marko Bislimoski, predsednik RKE, izjavio je da svojim odlukama agencija želi da stimuliše potrošače da postavljaju fotonaponske elektrane. On veruje da će veliki broj domaćinstava biti podstaknut da iskoristi povoljne uslove i da u vreme energetske krize sebi obezbedi struju iz sopstvenih izvora.

Odluka se odnosi na domaćinstva i male potrošače

Odluka se odnosi na domaćinstva koja su instalirala solarne panele instalisane snage do 6 kilovata (kV) i drugi potrošači koji su instalirali elektrane snage do 40 kV, naglasio je Bislimoski.

Ovo je u kratkom periodu druga odluka kojom Severna Makedonija želi da poveća broj prozjumera.

Pre mesec dana je povećan maksimalni dozvoljeni kapacitet krovnih solarnih elektrana za domaćinstva, firme i državne institucije, sa četiri na šest kV, a za male potrošače sa 20 na 40 kV. Tada je takođe omogućeno prozjumerima da prodaju višak energije koju proizvedu na tržištu.

Komentara: (1)
Zsolt / 22.07.2022.

kilovat = kW

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

18. jul 2022. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

18. jul 2022. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

18. jul 2022. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

18. jul 2022. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović