OIE

BIG Shopping Centers kupuje još jedan projekat vetroparka u Rumuniji

BIG-Shopping-Centers-projekat-vetroparka-Rumunija-120MW

Foto: BIG Shopping Centers Group

Objavljeno

13.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Izraelska kompanija BIG Shopping Centers nastavlja širenje u sektoru obnovljive energije kupovinom projekta vetroparka od 120 MW u Rumuniji. Ova investicija, koja bi trebalo da dostigne 135 miliona evra, najavljena nekoliko meseci nakon kupovine projekta vetroparka Urleasca, takođe u Rumuniji, kapaciteta 102 MW, saopštila je kompanija, čija je osnovna delatnost izgradnja tržnih centara.

Projekat vetroparka od 120 MW, koji je u naprednim fazama razvoja, preuzeće BIG Energija Holdings Kft, ogranak kompanije BIG Shopping Centers koji je zadužen za energetski sektor. Projekat uključuje 20 vetroturbina pojedinačne snage 6 MW, a planirana godišnja proizvodnja električne energije je 384 GWh.

Vetropark će proizvoditi 384 GWh električne energije godišnje

U prvoj fazi akvizicije, BIG Energia će platiti 9 miliona evra za akcije rumunske kompanije koja poseduje prava na projekat, kao i za razvoj projekta do dobijanja građevinskih dozvola, a iznos će biti plaćen u skladu sa dinamikom razvoja projekta pre dobijanja građevinskih dozvola.

Projekat je već dobio odobrenje od rumunske Agencije za zaštitu životne sredine, kao i odobrenje za povezivanje na električnu mrežu za kapacitet od 92 MW. Očekuje se da će konačno odobrenje, koje će obuhvatiti kpacitet od 120 MW, biti dobijeno u narednim mesecima.

Vetropark, čiji će radni vek biti najmanje 25 godina bi trebalo da ima bruto prihod od prodaje električne energije od oko 21 milion evra godišnje, nakon bilansnih plaćanja, a po prodajnoj ceni od 55 evra MWh neto, saopštila je kompanija.

Projektovani godšnji prihod vetroparka je oko 21 milion evra

Hay Galis, izvršni direktor BIG Shopping Centers, rekao je da kompanija vidi energetiku kao pokretač rasta i podsticaj za diverzifikaciju investicija, u skladu sa strategijom kompanije i vrednostima održivosti koje promoviše.

Građevinska dozvola za prethodni projekat vetroparka, Ureleasca, se očekuje u prvom kvartalu 2023

Galis je takođe rekao da je prethodni projekat vetroparka u Rumuniji, koji je kompanija kupila krajem 2021. godine, nedavno dobio odobrenje za povezivanje na nacionalnu elektroenergetsku mrežu Građevinska dozvola za projekat pod nazivom Urleasca očekuje u prvom kvartalu 2023. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

13. jun 2022. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

13. jun 2022. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

13. jun 2022. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

13. jun 2022. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.