OIE

Elektroprivreda Srbije traži izvođača za instaliranje solarne elektrane Petka

Elektroprivreda Srbije trazi izvodjaca radova za solarnu elektranu Petka

Površinski kopovi uglja Kostolac (foto: EPS)

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izvođenje radova na izgradnji solarne elektrane Petka snage 9,95 megavata (MW).

Investitor Elektroprivreda Srbije predviđa izgradnju solarne elektrane Petka, snage 9,95 MW, na spoljnom odlagalištu jalovine površinskog kopa uglja Ćirikovac u blizini naselja Petka, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Solarna elektrana Petka biće locirana sa leve strane puta Požarevac – Kostolac. Odlagalište na kojem će se nalaziti je dužine 2,2 kilometra, širine 1,2 kilometra i maksimalne visine 60 metara. Debljina nasutog materijala na najnižoj etaži je oko 15 do 18 metara, a na najvišoj oko 60.

Reč je o prostoru na kojem EPS odlaže sloj zemlje koji otkopa pre nego što krene da kopa ugalj, koji posle koriste termoelektrane Kostolac A i B ukupne instalisane snage 1.000 MW.

Rok za odnošenje prijava je 8. februar, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Inače, EPS je gradnju solarne elektrane Petka najavio pre nekoliko godina. Tada je rečeno da je njena očekivana godišnja proizvodnja 12,9 GWh i da će biti instalirana na površini od 15 hektara.

EPS u Kostolcu, ali na deponijama pepela i šljake, planira gradnju i solarne elektrane Srednje kostolačko ostrvo, koja bi imala snagu 97,2 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi talas velikih solarnih projekata Crnoj Gori u redu za dozvole

Novi talas velikih solarnih projekata u Crnoj Gori u redu za dozvole

5. januar 2022. - Qair i drugi investitori u Crnoj Gori dostavljaju zahteve za dozvole i odobrenja za još jedan talas velikih solarnih projekata

GEN-I svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

GEN-I pustio u rad svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

5. januar 2022. - GEN-I grupa je u opštini Kavadarci u Severnoj Makedoniji izgradila fotonaponsko postrojenje od 11,8 megavata

evropa solar radna mesta poslovi izvestaj EU Solar Jobs Report 2024

Usporava rast zelenih poslova u EU, povećanje u solaru samo 0,4 odsto u 2024.

5. januar 2022. - Broj radnih mesta u sektoru solarne industrije u Evropi povećan je 27 odsto u 2023. godini u odnosu na 2022.

djerdap 3 rumunija kapacitet veljko kovacevic

U igri tri opcije za kapacitet RHE Đerdap 3

5. januar 2022. - Srbija razmatra tri opcije za gradnju reverzibilne hidroelektrane koje se, pre svega, odnose na kapacitet koji bi trebalo da ima elektrana