Voda

Kurti: Na Kosovu* će se izgraditi dve brane da se povećaju rezerve vode

Kurti Kosovu izgraditi dve brane rezerve vode

Foto: Vlada Kosova*

Objavljeno

22.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Premijer Kosova* Albin Kurti izjavio je da će do kraja njegovog mandata biti izgrađene dve brane za snabdevanje vodom i podsetio da je njegova vlada zabranila korišćenje vodnih resursa bez koncesije.

Od marta, kad je izabrana nova vlada, prihodi u budžet od naknada za vodu porasli su 220 odsto, po rečima premijera Kosova* Albina Kurtija. On je na sastanku Međuministarskog saveta za vode istakao da su rezerve vode u zemlji manje od 500 miliona kubnih metara i obećao da će do kraja njegovog mandata biti podignute dve brane.

Izjavio je da će jedan od tih objekata biti kod Kosovske Kamenice, koja se naziva i Dardana, a da će druga, Firajë, biti na području Štrpca. Kurti je dodao da je njegova vlada zabranila odobravanje prava na korišćenje vodnih dobara bez koncesije.

Odobreno je finansiranje za dva postrojenja za preradu otpadnih voda

Revizija zakona o vodi i podzakonskih akata o pravu na korišćenje vodnih resursa planirana je za sledeću godinu, naglasio je premijer. Rekao je i da je kabinet odobrio finansiranje izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gnjilanu i Mitrovici.

Ta dva projekta su još uvek u razvoju. Dva pogona za preradu otpadnih voda, ukupno vredna 55,6 miliona evra, trebalo bi da se finansiraju najvećim delom iz kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke, pokazuju podaci Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije, koji učestvuje s grantom od 8,4 miliona evra.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan će bespovratnim sredstvima podržati projekat brane Firajë

Što se tiče plana za branu Firajë, on je deo vodoprivrednog projekta Ibar-Lepenac (Iber-Lepenc Hydro System Project), koji je pokrenut s ciljem da se poboljša sigurnost snabdevanja 400.000 ljudi vodom, u devet opština. Celokupni poduhvat je procenjen na 403 miliona evra, od čega bi većina trebalo da bude pokrivena bespovratnim sredstvima, sudeći po WBIF-ovoj dokumentaciji, a predviđeno je da EBRD i EIB daju kredit za skoro 20 odsto iznosa.

Projekat Ibar-Lepenac uključuje instalaciju elektrana na obnovljive izvore ukupnog kapaciteta 26,8 megavata. U drugoj fazi bi se podigla jedna brana u Štimlju.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

22. decembar 2021. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Svetski dan okeana 2024

Svetski dan okeana 2024: probudimo nove dubine

22. decembar 2021. - 'Probudimo nove dubine' slogan je ovogodišnjeg Svetskog dana okeana, koji se obeležava svakog 8. juna od 2008. godine

Klimatske promene ugrozavaju vodne resurse severne Grcke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

22. decembar 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

22. decembar 2021. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata