Životna sredina

Ukidanje Prostornog plana Loznice mali korak u dobrom pravcu, ipak ne sprečava otvaranje rudnika

Ukidanje Prostornog plana Loznice nedovoljno da spreci otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta

Foto: Justus_Zeemann from Pixabay

Objavljeno

15.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Skupština Loznice trebalo bi sutra da ukine Prostorni plan grada Loznice koji je usvojila krajem jula kako bi u ovaj dokument unela projekat „Jadar“ kompanije Rio Tinto za otvaranje rudnika litijuma. Meštani doline Jadra, gde je planiran rudnik, i ekološke organizacije smatraju da je ukidanje Prostornog plana mali korak u dobrom smeru, ali da ne znači da Rio Tinto i druge kompanije neće otvoriti rudnike u Srbiji, što oni žele da spreče.

Posle odluka Narodne skupštine, Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se povuče iz procedure Zakon o eksproprijaciji, kao i da se izmeni Zakon o referendumu, predsednik je najavio i da će Skupština Loznice ukinuti Prostorni plan grada Loznice. On je izjavio i da će se u budućnosti drugačije razgovarati i sa Rio Tintom i sa svima drugima.

Inače, Prostorni plan Loznice, koji će sada biti ukinut, usvojila je lokalna skupština krajem jula uprkos protestima meštana doline Jadra, ekoloških organizacija i građana. Skupština je tada u stvari usvojila plan koji uključuje Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“, a koji je uredbom prethodno usvojila Vlada Srbije.  Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“ predstavlja osnov za otvaranje rudnika jadarita Rio Tinta.

Meštani i građani su bili protiv usvajanja Prostornog plana u julu, a početkom novembra podneli su inicijativu da se iz Prostornog plana izbaci projekat „Jadar“ Rio Tinta

Početkom novembra lokalno udruženje NE damo Jadar, član Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), predalo je Skupštini Loznice inicijativu da se iz Prostornog plana grada izbaci Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“. Inicijativu je potpisalo skoro 5.400 građana Loznice i okoline, a rok da se o njoj odlučuje bio je 60 dana.

Povlačenje Prostornog plana bio je jedan od zahteva Ekološkog ustanka i SEOS-a, koji su organizovali blokade puteva prošle subote.

Dušica Barović, odbornica opozicione grupe građana „Smelo“ u lozničkoj skupštini, izjavila je da je sednica lokalnog parlamenta zakazana za sutra u 10 sati po hitnom postupku, preneo je Danas.rs.

NE damo Jadar: pobeda će biti tek kada Rio Tinto ode iz Srbije

Ukidanje Prostornog plana Loznice nedovoljno da spreci otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta zlatko kokanovic
Zlatko Kokanović (foto: Zlatko Kokanović/Facebook)

Zlatko Kokanović, iz udruženja NE damo Jadar, koje je podnelo inicijativu lozničkoj skupštini, kaže za Balkan Green Energy News, da 29. jula Prostorni plan Loznice i nije trebalo da bude izglasan, kako su meštani tražili,  i da se mnoge stvari posle toga ne bi desile.

Kokanović se pita kakva je svrha skupštine ako jedan čovek kaže izglasajte ovo ili ono.

„Ovo je mali korak u nameri da se otarasimo Rio Tinta, ali nije pobeda. Pobeda će biti kada odu iz Srbije i kada se stavi veto na istraživanje ruda litijuma, da više niko ne možeto to da radi, jer ako se to desi naša zemlja će biti izbušena kao švajcarski sir“, rekao je Kokanović, meštanin Gornjih Nedeljica.

Bralović: ukidanje ne znači da rudnika neće biti

Ljiljana Bralović, iz gornjomilanovačkog udruženja Suvoborska greda, smatra da je ukidanje Prostornog plana Loznice manevarski i taktički potez predsednika Srbije kako bi dobio na vremenu da smisli novi korak, ali priznaje da i jeste pokazivanje dobre volje.

„To uopšte ne govori da rudnika neće biti, da se ne zavaravamo, Rio Tinto je radio istraživanja i pre tog Prostornog plana. Ništa ih ne sprečava da u međuvremenu obavljaju pripreme, kao što se juče pojavila informacija da su kupili još šest domaćinstava. Zašto bi to radili ako nemaju obećanja da će rudnika biti?“, kaže za Balkan Green Energy News Bralović, koja živi u selu Pranjani.

Ukidanje Prostornog plana Loznice nedovoljno da spreci otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta ljiljana bralovic
Ljiljana Bralović (foto: Ljiljana Bralović/Facebook)

PAKT: i dalje je na snazi Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“ koji je usvojila Vlada Srbije

Miroslav Mijatović, iz Podrinjskog antikorupcijskog tima (PAKT), kaže za Balkan Green Energy News da je ukidanje Prostornog plana Loznice dobar korak u cilju sprečavanja otvaranja rudnika litijuma Rio Tinta, ali da je i dalje na snazi uredba o Prostornom planu područja posebne namene za projekat „Jadar“, koju je usvojila Vlada Srbije, i koja je naspornija u celoj proceduri.

Uredba Vlada Srbije je nezakonita

Ne postoje garancije da posle izbora u aprilu sledeće godine neće biti vraćen isti ovaj Prostorni plan Loznice, pa bi pravi potez u sprečavanju otvaranja rudnika Rio Tinta bilo ukidanje uredbe Vlade Srbije o Prostornom planu područja posebne namene za projekat „Jadar“, poručio je Mijatović.

On je istakao da je ova uredba nezakonita, kao i da i dalje nije doneta odluka o inicijativi za oceni njene ustavnosti jer kada je doneta nije bila usklađena sa prostornim planovima Republike Srbije i Loznice, koji su viši planski aktima.

Ekološki ustanak: protest ispred Vlade Srbije u subotu

Povodom ukidanja Prostornog plana Loznice Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog protesta rekao je da će u subotu u 14 sati biti organizovan protest ispred Vlade Srbije, sa zahtevom da se obznane svi ugovori i sva dokumentacija u vezi sa projektom „Jadar“.

Jovanović je istakao da je red da se više završi sa pričom Rio Tinto, i da se pažnja posveti nekim drugim stvarima, poput katastrofe koja se sprema zbog iskopavanja zlata na Homoljskim planinama i problema Zrenjnina sa pijaćom vodom.

Nema potrebe za bilo kakvim protestima u Loznici, pošto je odluka o povlačenju Prostornog plana već gotova stvar, dodao je Jovanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

15. decembar 2021. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

15. decembar 2021. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

15. decembar 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

15. decembar 2021. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave