Klimatske promene

Klimatska uzbuna na dvanaestom festivalu „Green Fest“

Foto: Green Fest

Objavljeno

05.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Dvanaesti Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ održava se od 08. do 15. novembra, u onlajn izdanju, pod sloganom “Klimatska uzbuna”.

I ove godine, svi sadržaji će biti besplatni, a sve informacije dostupne su na vebsajtu festivala i FB stranici GreenFest. Svi koji su zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj i srodne teme, moći će da pogledaju ukupno 7 dugometražnih i 34 filma srednjeg i kratkog metra, 5 panel diskusija i jednu virtuelnu izložbu.

Na repertoaru i nagrađivani filmovi o klimatskim promenama

Filmovi kratkog i srednjeg metra svojim kvalitetom sve više pariraju visokobudžetnim filmovima. Gotovo 95% ovog programa su filmovi iz 2020. i 2021. godine i raspoređeni su u tri kategorije – kratki metar, srednji metar i animirani film.

Festival se ove godine održava pod sloganom „Klimatska uzbuna“, a na repertoaru je višestruko nagrađivani film „Jednom kada saznaš“ o klimatskim promenama i smanjenju resursa, kao i mnoga druga kvalitetna ostvarenja.

Autori filmova bavili su se vrednosti koje se gube u savremenom društvu, kao što su važnost prijateljstva, ekologija, vrednovanje tradicije, minimalizam i druge važne premise za postizanje jednostavnijeg života ispunjenog pravim vrednostima. Ne izostaje ni priča o nadi, promišlanju o mogućnosti da ljudska civilizacija može da smanji globalno zagrevanje i kroz taj proces unapredi živote svih živih bića

Film „Ustajemo“, na primer, prikazuje nove modele uspeha i napretka koji nam mogu pomoći na putu da čovečanstvo napokon počne da gradi budućnost kakvu svi zaslužujemo.

Obrazovni program festivala donosi razgovore sa stručnjacima

Serija razgovora, pod nazivom „Akcija za klimu ODMAH“, počinje 08. novembra u 19 časova, prvim od ukupno pet panela čiji je naziv  „Klimatska akcija i COP26“.  Klimatske promene postaju sve ozbiljnije pa su logično i ključna tema ovogodišnjeg festivala. Sve panel diskusije će biti emitovane uživo na facebook stranici festivala.

S obzirom na sve veće interesovanje građana za mogućnosti korišćenja solarne energije, očekuje se veoma korisna diskusija  na panelu  “Kako građani postaju proizvođači električne energije?” (09.11, u 19 časova) kojem će svoja iskustva podeliti Ana Džokić iz Energetske zadruge „Elektropionir“, njen kolega Đorđe Samardžija i drugi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

5. novembar 2021. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

5. novembar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

5. novembar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

5. novembar 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.