OIE

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

solarni-paneli-HEP-elektrane

Slika: Pixabay/Free-Photos

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam projekata solarnih elektrana ukupne snage 60 MW i procenjene investicione vrednosti 380 miliona kuna (oko 50,6 miliona evra).

Uz prethodno sklopljene sporazume za 11 sunčanih elektrana, HEP sada razvija 18 solarnih projekata u šest gradova i 12 opština, ukupne instalisane snage 168 MW i investicione vrednosti 1,08 milijardi kuna (oko 144 miliona evra). Očekivana godišnja proizvodnja budućih 18 elektrana iznosi 242 GWh, čime se može pokriti potrošnja oko 65.000 domaćinstava.

18 budućih solarnih elektrana proizvodiće ukupno 242 GWh struje godišnje

Najnoviji sporazumi su sklopljeni na osnovu javnog poziva za 2020. godinu, sa lokalnim vlastima u šest opština (Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka i Trpinja) i jednom gradu (Valpovo). Najveće među ovih sedam solarnih elektrana biće izgrađene u opštini Satnica Đakovačka (15 MW) i u opštinama Lovinac, Orle i Zdenci (svaka po 9,99 MW).

Cilj HEP-a je da ima ukupno 350 MW solarnih elektrana do 2030.

Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP-a, rekao je da je kompanija u svojoj razvojnoj strategiji za cilj postavila da do 2030. godine ima ukupno oko 350 MW kapaciteta u solarnim elektranama, a da će skoro polovina biti izgrađena na osnovu sporazuma sa opštinama i gradovima.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, rekao je realizacija ovih projekata pokazuje kako se ideja dekarbonizacije sprovodi ne samo u najvećoj hrvatskoj energetskoj kompaniji, već i na lokalnom nivou.

Elektroprivreda BiH planira kupovinu ili zakup zemljišta za postavljanje solarnih elektrana

U julu ove godine, Elektroprivreda BiH (EPBiH) uputila je poziv lokalnim samoupravama i pravnim i fizičkim licima za iskazivanje interesa za prodaju, zakup ili drugi odgovarajući način korišćenja zemljišta za izgradnju fotonaponskih elektrana.

Zakup i kupovina zemljišta za gradnju solarnih elektrana je novi model za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, koji sve češće poslednjih godina koriste i druge državne elektroprivrede u regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

14. oktobar 2021. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

14. oktobar 2021. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

14. oktobar 2021. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

14. oktobar 2021. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik