Klimatske promene

Održan prvi sastanak Radne grupe za primenu Sofijske deklaracije

sofijska deklaracija radna grupa sastanak

Slika: kokas4oka from Pixabay

Objavljeno

28.09.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Skoro godinu dana posle potpisivanja Sofijske deklaracije održan je prvi sastanak Radne grupe za implementaciju Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi u Ministarstvu zaštite životne sredine, koje je nacionalni koordinator ovog procesa.

„Regionalni savet za saradnju je izradio nacrt Akcionog plana sa mapama puta kojim bi trebalo da se trasira put ka zelenoj tranziciji regiona Zapadnog Balkana do kraja ove decenije, i to je bila glavna tema prvog sastanka Radne grupa“, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković.

Radna grupa se sastoji od 66 članova iz 18 institucija i ministarstava u Srbiji.

Nacrt Akcionog plana o kojem je bilo reči na sastanku, definiše vremenske okvire za svaku meru predviđenu Sofijskom deklaracijom i predlaže ključne regionalne koordinatore.

Kako je navelo Ministarstvo, ovaj dokument, kroz mape puta daje kratak pregled situacije i glavnih izazova u regionu, zajedno sa napretkom u postizanju zelene tranzicije kroz njegovih sedam komponenti (klima, energetika, mobilnost, cirkularna ekonomija, smanjenje zagađenja, održiva poljoprivreda, zaštita prirode i biodiverzitet).

Nacrt predlaže i strukturu i mehanizme za implementaciju, saopštilo je Ministarstvo.

Potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, privrede regiona su se obavezale da će razviti Akcioni plan sa mapama puta za njegovu implementaciju, dok su lideri Zapadnog Balkana pozvali Regionalni savet za saradnju da koordinira taj proces.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotni talas u Srbiji

Uživajte u letu – naredna će biti znatno toplija

28. septembar 2021. - Jugoistočnu Evropu je pogodio toplotni talas, sa maksimalnim temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa

najtopliji jun u istoriji

Oboren rekord u visini prosečne svetske temperature za jun

28. septembar 2021. - Prošli mesec je bio najtopliji jun u istoriji i ujedno 12. mesec u nizu sa prosečnom temperaturom od barem 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog proseka

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

28. septembar 2021. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama

lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

Lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

28. septembar 2021. - Troškovi se odnose na održivo gorivo, trgovinu emisijama i međunarodni sistem za kompenzaciju emisija u avijaciji, kaže Lufthansa