Energetska efikasnost

Konkursi za građane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i početkom septembra

Konkursi za gradjane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i pocetkom septembra

Objavljeno

19.07.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

19.07.2021.

Država

Podeli

Konkursi za prijavljivanje građana za dobijanje subvencija za zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva trebalo bi da budu objavljeni krajem avgusta i početkom septembra.

Ukupno 67 opština i gradova ovih dana objavljuje konkurse za firme koje će obavljati radove na energetskom renoviranju kuća i stanova. Javni pozivi lokalnih samouprava nisu isti, razlikuju se kako po radovima koji će se subvencionisati, tako i po vrstama objekata na koje se odnose, a sadrže i druge detalje koji će biti važni za prijavljivanje građana na konkurse koji će uslediti za oko mesec ipo.

Javni pozivi za firme sadrže dosta detalja koji se u suštini odnose na budući konkurs za građane

Konkurs za firme je drugi korak u programu za povećanje energetske efikasnosti u Srbiji koje Ministarstvo rudarstva i energetike sprovodi sa lokalnim samoupravama. Program podrazumeva da Ministarstvo i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije građana u efikasnije korišćenje energije.

Prvi korak je završen pre nekoliko nedelja kada je Ministarstvo objavilo spisak 67 lokalnih samouprava koje su ukupno dobile 224,3 miliona dinara na ime podsticaja za mere energetske efikasnosti. Konkursi za firme se zatvaraju do kraja jula, ali se onda moraju sprovesti razne administrativne procedure koje mogu trajati i duže od mesec dana.

Drugi korak: šta piše u javnim pozivima za firme

Drugi korak podrazumeva da opštine i gradovi objave konkurse na kojima će izabrati više firmi za isporuku opreme i njenu ugradnju. Kao što smo rekli, javni pozivi opština i gradova nisu isti. Na konkursima se traži da firme dostave ponude o ceni opreme i instaliranja za određene mere energetske efikasnosti, kao i o roku važenja tih cena, što su i kriterijumi za izbor.

Lokalne samouprave odlučile su se da subvencionišu različite mere

To znači da će i građani kasnije moći da se prijavljuju samo za one mere za koje sada lokalne samouprave traže ponude od firmi.

Leskovac će tako finasirati tri mere: zamenu prozora i vrata, ugradnju instalacije i nabavku kotlova i peći na gas i biomasu, i to u porodičnim kućama i stambenim zgradama. Građanima će na raspologanju biti ukupno 13,5 miliona dinara, najviše za ugradnju instalacije i zamenu vrata i prozora u porodičnim kućama i stanovima, piše u javnom pozivu.

Kragujevac već sada subvencioniše solarne kolektore i panele

Kragujevac se odlučio da subvencioniše samo porodične stambene objekte, a predviđene mere su zamena stolarije, nabavka kotlova i peći na gas i pelet, ali i ugradnja solarnih kolektora i panela. Kako se navodi u javnom pozivu, građani će moći da dobiju subvencije u ukupnoj vrednosti od deset miliona dinara.

Pančevo će finansirati dve mere: zamenu stolarije i nabavku kotlova na gas. Za obe mere biće potrošeno ukupno četiri miliona dinara, piše u javnom pozivu.

Veoma je važno da su javim pozivima određeni i maksimalni iznosi po svakoj meri koji mogu biti dodeljeni građanima za svaku pojedinačnu njihovu prijavu.

Svaka lokalna samouprava će napraviti listu izabranih firmi sa kojima će sklopiti ugovore o saradnji, što je preduslov da se raspiše konkurs za građane.

Treći korak: prvo novac uplaćuju građani

Javni pozivi za firme otkrivaju dosta detalja koji su važni za građane, pa bi svi oni koji su zainteresovani mogli da se informišu preko sajtova lokalnih samouprava gde se oni mogu pronaći.

Konkursi za građane ili treći korak u programu subvencionisanja energetske efikasnosti u domaćinstvima, biće objavljeni kada se potpišu ugovori sa izabranim firmama.

Građani su u obavezi da prilikom konkurisanja dostave profakturu ili predračun izdat od firme koja je izabrana. Oni koji budu izabrani dobijaju rešenje o iznosu subvencije i zatim su dužni da uplate 50 odsto sredstava iz profakture na račun firme izvođača radova. Lokalna samouprava ostatak novca uplaćuje tek kada su radovi završeni.

Komentara: (6)
Miodrag / 22.07.2021.

Kao što je važno da su javnim pozivima određeni maksimalni iznosi po svakoj meri koji će biti dodeljeni građanima, isto tako je veoma važno da se obezbedi maksimalni iznosi cene radova izabranih firmi sa kojima će lokalne samouprave sklopiti ugovore o saradnji, jer građani otvoreno sumnjaju da će doći do povećanja cene radova i da će firme pokušati na taj način više da zarade, što bi trebalo obavezno sprečiti. S tim u vezi, bilo bi dobro objaviti kakve su na tržištu sadašnje cene pojedinih radova po lokalnim samoupravama, a zatim izvršiti njihovo poređenje sa cenama radova izabranih firmi i na osnovu toga utvrditi ko je pokušao da se obogati na račun građana.

Branka / 03.09.2021.

Kako mogu da se prijavim za Panele?🌺

Vio / 03.09.2021.

na koju adresu se mogu prijaviti svi zainteresovani?
Puno hvala unapred

Milan Jakovljevic / 10.09.2021.

Zeleo bi da izolujem krov kuce a posle bi postavio panele za struju.Interesuje me koliko treba panela za potrosnju 500 kilovat mesecno.Kakva je procedura kunkurisanja za dobijanje potrebnih 50% od vas.

Драгомир / 14.09.2021.

Зашто општина Аранђеловац није на списку
заинтетесованих за ову
акцију ?

Rada Lalovic / 30.05.2022.

Ko radi subvencije za Zvezdaru Beograd,?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

19. jul 2021. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

19. jul 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

19. jul 2021. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

19. jul 2021. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik