Električna energija

EPS postaje većinski vlasnik firme HES Gornja Drina u BiH

vlada repubike srpske hes gornja drina eps ers

Slika: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

06.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) bi u naredna dva meseca trebalo da preuzme od Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) većinsko vlasništvo nad firmom HES Gornja Drina, koja je zadužena za gradnju tri hidroelektrane snage 180 MW na Drini.

Rešenje o promeni vlasničke strukture donela je Vlada Republike Srpske. Ovoj odluci prethodila je saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije Srbije EPS-u za upravljanje ovom zajedničkom firmom u Bosni i Hercegovini koja bi trebalo da sagradi HE Buk Bijela (93 MW), HE Foča (44 MW) i HE Paunci (43 MW).

HES Gornja Drina je dobila koncesiju da izgradi ove tri elektrane.

EPS će imati 51% vlasništva, a ERS 49%

I Konkurencijski savet BiH je nešto ranije doneo odluku da ne postoji obaveza prijave koncentracije u ovom slučaju. Ova institucija je navela da HES Gornja Drina nije aktivan učesnik na tržištu proizvodnje i distribucije električne energije, i da će to biti tek kada se izgrade elektrane.

Rešenjem Vlade RS odobrava se prenos 51% vlasništva firme HES Gornja Drina sa ERS-a na EPS. To znači da će ERS ostati vlasnik 49%.

HES Gornja Drina se obavezuje da u roku od 60 dana od prijema rešenja podnese zahtev za upis promene vlasnika u registru poslovnih subjekata. Ova firma je dužna da o upisu promene vlasnika obavesti Komisiju za koncesije RS i Ministarstvo rudarstva i energetike RS.

Rešenje je doneto na sednici Vlade RS održanoj 22. oktobra, a stupilo je snagu 4. novembra, dan posle objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

6. novembar 2020. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

6. novembar 2020. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

6. novembar 2020. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

6. novembar 2020. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović