Električna energija

Električna energija u regionu najskuplja u Albaniji i Crnoj Gori, najjeftinija na Kosovu*

Slika: Pixabay

Objavljeno

29.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Prosečna cene električne energije za domaćinstva u članicama Energetske zajednice – Albaniji, BiH, Gruziji, Moldaviji, Severnoj Makedoniji, Kosovu*, Crnoj Gori i Srbiji, bez Ukrajine, u prošloj godini bila je 7,66 evrocenta za kilovat-sat što je skoro tri puta manje nego u zemljama EU (skoro 22 evrocenta). S druge strane, cena za industriju u regionu bila je samo 35% jeftinija nego u EU (oko 11 evrocenti).

Kako se navodi u Izveštaju o tržištu za 2019. koji je pripremila Agencija za saradnju energetskih regulatora Evropske unije (ACER), prosečne cene za domaćinstva u regionu u odnosu na 2018. smanjene su 1,6%. Međutim, prosečne cene električne energije u industriji povećane su za 11% na 7,27 evrocenti.

Struja je najskuplja u Albaniji i Crnoj Gori, a najjeftinija na Kosovu *

Od 2013. do 2019. prosečne cene električne energije za domaćinstva u članicama Energetske zajednice, bez Ukrajine, porasle su u proseku za 15,8%, a za industriju 12,8%. Od 2013. do 2017. u većini ovih zemalja cene za industriju su se smanjivale, ali trend se promenio 2018. i 2019. kada su počele da rastu.

Cene za domaćinstva nisu regulisane samo u Crnoj Gori

Crna Gora je 2019. imala najviše cene električne energije za domaćinstva (10,32 evrocenta), a najniže Kosovo* (6 evrocenti), ne računajući Ukrajinu.

Električna energija je bila najskuplja za industriju u Albaniji (12,5 evrocenti), a najjeftinija na Kosovu* (5,2 evrocenta).

elektricna energija cene zapadni balkan acer izvestaj

Cene za domaćinstva regulisane su u svim članicama Energetske zajednice osim u Crnoj Gori, što ponekad dovodi do situacije da su niže od stvarnih troškova, navodi se u izveštaju.

Udeo naknade za obnovljive izvore najviši u Severnoj Makedoniji

Udeo naknade za obnovljive izvore energije u ceni električne energije, kako ACER ističe u izveštaju, je pokazatelj podrške za proizvodnju zelene energije u ovim zemljama. U Albaniji, na Kosovu i u Moldaviji zasad se ova naknada ne plaća kroz cenu struje.

Podrška za OIE u BiH i Srbiji činila je 1% cene električne energije za domaćinstva u BiH i Srbiji, a 7% u Severnoj Makedoniji, navodi se u izveštaju.

U EU je udeo naknada za OIE u 2019. godini iznosio u proseku 14%.

U Crnoj Gori je sredinom prošle godine promenjen način plačanja naknade, pa se ona obračunava za svaki kilovat-sat iznad potrošenih 300 kWh mesečno.

Udeo energetske komponente u ceni bio je najveći u Albaniji (63%), a najmanji u Srbiji (34%), navodi se u izveštaju.

U EU je ovaj deo cene bio od 75% na Malti do samo 20% u Danskoj.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

29. oktobar 2020. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

29. oktobar 2020. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

29. oktobar 2020. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

29. oktobar 2020. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović