OIE

Rusi grade četiri solarne elektrane u rafineriji nafte Brod

solarne elektrane rafinerija nafte Brod

Foto: RNB

Objavljeno

18.08.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2020.

Komentari

0

Podeli

Ruski vlasnici Rafinerije nafte Brod (RNB), koja ne radi već dve godine, planiraju da izgrade četiri solarne elektrane u krugu rafinerije i već su Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske (RERS) uputili zahtev za podsticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Kako saznaje portal capital.ba, ove četiri solarne elektrane (RNB Solar 1, RNB Solar 2, RNB Solar 3 i RNB Solar 4) bi trebalo da budu puštene u rad početkom decembra. Planirana godišnja proizvodnja struje za svako od četiri postrojenja je 280 MWh. Instalisana snaga postrojenja RNB Solar 1,3 i 4 iznosi 238 kW, dok je za RNB Solar 2 predviđen kapacitet od 239,4 kW.

Svaka od elektrana bi trebalo da proizvodi 280 MWh električne energije godišnje

Zvaničnici ruske kompanije Zarubezhneft, koja je većinski vlasnik naftne industrije u Republici Srpskoj (RS), najavili su izgradnju solarnih pogona u rafineriji u februaru, nakon sastanka sa entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem.

Ruski vlasnik naftne industrije RS planira i proizvodnju vodonika i zamenu mazuta gasom

Pored izgradnje solarnih kapaciteta, iz kompanije su takođe najavili planove za proizvodnju vodonika, gradnju elektrana na gas i proširenje mreže benzinskih stanica, a takođe je rečeno da se ne planira otpuštanje radnika.

U toku je i proces gasifikacije, čiji je cilj da prirodni gas zameni mazut u proizvodnji i da se time smanje troškovi i ublaži negativan uticaj na životnu sredinu, navodi capital.ba.

Prema ranijim izveštajima, rafinerija Brod je prošle godine poslovala sa minusom od  skoro 60 miliona evra. Poslednja najava je da će prerada nafte biti nastavljena pre kraja godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

18. avgust 2020. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

18. avgust 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

18. avgust 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

18. avgust 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe