Električna energija

Mađarski MVM planira širenje u regionu pre izlaska na berzu

Objavljeno

06.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarski MVM planira širenje u regionu kroz niz akvizicija i sporazuma pre planirane inicijalne javne ponude, javlja Bloomberg, pozivajući se na intervju koji je dao generalni direktor državne elektroenergetske kompanije György Kóbor.

Širenje uključuje i projekte u Mađarskoj, gde je MVM kupio firme od nemačke kompanije E.ON, kao i jednu neprofitabilnu elektranu na ugalj, koju planira da transformiše u postrojenje za proizvodnju obnovljive energije, piše Bloomberg. MVM je takođe dogovorio saradnju sa Elektroprivredom Srbije (EPS) i Srbijagasom, a planira i otvaranje ogranka u Beogradu u septembru.

MVM vidi Srbiju kao bazu za ulazak na tržišta Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Bugarske

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Péter Szijjártó je nakon sastanka sa srpskim ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem u Budimpešti u junu rekao da dve zemlje planiraju da dupliraju kapacitet elektroenergetske interkonekcije i prekograničnu trgovinu strujom. U intervjuu, Kóbor je rekao da MVM vidi Srbiju kao bazu za ulazak na tržišta Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Bugarske.

MVM je navodno u trci za ČEZ-ove firme u Rumuniji i deo poslovanja kompanije Innogy u Češkoj

Osim planova na Zapadnom Balkanu, MVM je takođe navodno jedan od ponuđača za sedam firmi češke energetske kompanije ČEZ u Rumuniji, čija je vrednost procenjena na 1,07 milijardi evra, ali je Kobar u intervjuu odbio da to komentariše. U Češkoj, MVM je predao ponudu za segment poslovanja sa stanovništvom kompanije innogy, koja je snabdevač prirodnim gasom i električnom energijom.

Mađarska kompanija planira da za godinu dana duplira svoje kapacitete za solarnu energiju

MVM ima 150 MW instalisanog kapaciteta za solarnu energiju, a planira da ga duplira u roku od godinu dana i kasnije poveća na 500-600 MW, navodi se u izveštajima. Planovi kompanije takođe obuhvataju proširenje mreže punjača za električna vozila izvan granica Mađarske. MVM ima najveću takvu mrežu u Mađarskoj, sa oko 600 punjača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

6. jul 2020. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

6. jul 2020. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

6. jul 2020. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

6. jul 2020. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka