Energetska efikasnost

EPCG započinje projekat energetske obnove upravne zgrade

projekat energetske obnove

Slika: EPCG

Objavljeno

02.06.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) pokreće projekat energetske obnove i adaptacije upravne zgrade, čija prva faza podrazumeva izgradnju solarne elektrane na krovu i parking prostoru.

Projekat energetske obnove upravne zgrade kompanije u Nikšiću bi u prvoj godini, po računici za proizvodnju električne energije, bio dovoljan za pokrivanje oko 40% njenih energetskih potreba.

Projekat predviđa instalaciju preko 1.000 solarnih panela

Instalacijom preko 1.000 komada solarnih panela uz primenu i ostalih mera energetske efikasnosti predviđenih projektom “Energetska obnova i adaptacija upravne zgrade EPCG“, dobiće se energetski neutralan objekat, saopštilo je preduzeće.

Ostale mere uključuju toplotnu izolaciju spoljašnjih zidova, toplotnu i hidroizolaciju krova, ugradnju savremenog sistema grejanja i klimatizacije i zamenu postojećih rasvetnih tela LED svetiljkama.

Realizacija celog projekta omogućiće pokrivanje do 97% potreba za energijom

“Realizacijom svih ovih poslova, potrebe za energijom u upravnoj zgradi će se znatno smanjiti, a proizvodnja električne energije iz solarne elektrane na krovu i parkingu upravne zgrade EPCG, u tom slučaju, pokrivaće i do 97% ukupnih potreba za energijom,” navode u kompaniji.

Plan obuhvata i ugradnju četiri punjača za električne automobile

Takođe, planom je na parking prostoru predviđena izgradnja četiri punjača za električne automobile kao naredni korak u modernizaciji voznog parka EPCG.

Očekuje se smanjenje emisije CO2 od skoro 1.290 tona godišnje

Poboljšanje performansi objekta i pozitivni efekti energetske obnove upravne zgrade EPCG, stare preko 60 godina, pored finansijskih benefita, ogledaće se i u smanjenju emisije CO2 od skoro 1.290 tona na godišnjem nivou.

Ovim projektom EPCG će, kako se navodi, dati pozitivan primer kompanije koja primenjuje savremene standarde u oblasti energetske efikasnosti i promoviše trendove smanjenja potrebe za energijom iz konvencionalnih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost

Crna Gora pokrenula najveći program subvencija za energetsku efikasnost

2. jun 2020. - Crna Gora raspisala dva javna poziva za dodelu bespovratne pomoći za primenu mera za povećanje energetske efikasnosti

energetska sanacija objekata javnog znacaja 41 gradu opstini Srbiji

Počinje energetska sanacija objekata od javnog značaja u 41 gradu i opštini u Srbiji

2. jun 2020. - Novo ruho dobijaju objekti od javnog značaja uključujući Hemijski fakultet i KBC Dragiša Mišović u Beogradu i 20 škola i vrtića širom zemlje

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

2. jun 2020. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

2. jun 2020. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu