OIE

Kogenerativno postrojenje BE-TO Karlovac pokrenulo probnu proizvodnju

BE-TO Karlovac

Slika: BE-TO Karlovac

Objavljeno

01.06.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kogenerativno postrojenje BE-TO Karlovac na Ilovcu u Karlovcu u Hrvatskoj pokrenulo je probnu proizvodnju električne i toplotne energije, potvrdio je gradonačelnik Damir Mandić.

Postrojenje BE-TO Karlovac, u koje je uloženo 20 miliona evra, ima kapacitet od 5 MW za proizvodnju električne energije i 10 MW za toplotnu energiju, navodi se u izveštajima lokalnih medija.

Struja će se prodavati HEP-u, a većina toplotne energije biće korišćena za proizvodnju peleta

Elektrana na drvnu biomasu će struju prodavati u mrežu Hrvatske elektroprivrede (HEP), dok će većina toplotne energije biti korišćena za proizvodnju peleta. Manji deo proizvedene toplote investitor će koristiti za grejanje prostorija.

U junu ili julu bi se već moglo razgovarati o upotrebnoj dozvoli

Mandić je takođe rekao da je vlasnik postrojenja pozvao gradske službe dođu na lice mesta da vide o čemu se radi, kao i da se očekuje bi se u junu ili julu već moglo razgovarati o upotrebnoj dozvoli.

Prema ranijim izveštajima, građevinska dozvola za kogenerativnu elektranu BE-TO Karlovac izdata je prošle godine. Mandić je sredinom 2019. godine rekao će to biti postrojenje sa visokim ekološkim standardima, ali i objasnio da se toplota koja se tamo bude proizvodila neće koristiti za gradsko grejanje u Karlovcu jer bi to bilo finansijski neisplativo.

Sadašnji vlasnik je projekat otkupio od investitora iz Velsa

Sadašnji vlasnik postrojenja je ceo projekat otkupio od investitora iz Velike Britanije, koji su svoj plan predstavili gradskim vlastima u Kralovcu pre sedam ili osam godina, podsetio je Mandić. Međutim, prema njegovim rečima, pokazalo se da investitori iz Velsa nisu bili ozbiljni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

1. jun 2020. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

1. jun 2020. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

1. jun 2020. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

1. jun 2020. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.