Životna sredina

Zvaničnici, kompanije, NGO-ovi zahtevaju zeleni oporavak od pandemije u EU

kompanije ngo zeleni oporavak od pandemije EU

Slika: Leonardo1982, Pixabay

Objavljeno

16.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Neformalna grupa zagovara zadržavanje EU na zacrtanom kursu ekonomskih mera neškodljivih za životnu sredinu. Šefovi i šefice kompanija, poslovnih udruženja i nezavisnih instituta pridružili su se ministrima i članovima Evropskog parlamenta u pozivu upućenom donosiocima odluka u Briselu da osiguraju zeleni oporavak od pandemije oboljenja COVID-19.

Evropska komisija je na otvoreno pismo ad hok grupe koja se zalaže za održivo investiranje i transformaciju poljoprivrede reagovala opaskom da će “zelena ulaganja biti glavni pokretač obnove  ne prepreka.” Izvršno telo Evropske unije dodalo je, kako prenosi EUobserver, da ozdravljenje privrede ide “ruku pod ruku” s klimatskom neutralnošću, potvrđujući privrženost ideji da sprovede zeleni oporavak od razaranja usled pandemije korona virusa.

Navedeni savez za zeleni oporavak čine evropski poslanici, 17 ministara i funkcionera uglavnom zaduženih za životnu sredinu, čelnici nevladinih organizacija, nezavisnih instituta i poslovnih asocijacija te generalni direktori ili regionalni šefovi velikih kompanija.

Među potpisnicima je potpredsednica Evropske investicione banke Emma Navarro. Ona je izjavila da “klimatska banka” EU podržava poziv na delovanje. Navarro je podsetila da su ministri finansija zemalja Evrozone, okupljeni u Evrogrupi, podržali predlog EIB-a da za oporavak od pandemije nameni 200 milijardi evra.

Potpisnici su istakli potrebu za otpornijom, zaštitničkom, suverenijom i inkluzivnijom privredom

Pismo je poziv na razmišljanje o drugačijem društvu i razvoju “novog modela prosperiteta” i ekonomije: “otpornijeg, više zaštitnički nastrojenog, suverenijeg i inkluzivnijeg” po zelenim principima. “Prelazak na klimatski neutralnu privredu, zaštita biodiverziteta i transformacija poljoprivredno-prehrambenih sistema mogu brzo otvarati radna mesta i rast i unaprediti način života svih građana širom sveta i doprineti izgradnji otpornijih zajednica,” piše u dokumentu.

Savez je okupio Pascal Canfin, koji predsedava Odborom Evropskog parlamenta za životnu sredinu, javno zdravstvo i bezbednost hrane. Sektor energetike predvode vodeći ljudi E.ON-a, Nestea, Iberdrole i Engie. Iz auto-industrije su tu Volvo i Renault, dok su među ostalim poznatim imenima 3M, PepsiCo, Coca-Cola, Unilever, Nestlé, Ikea i Microsoft.

Iz energetike su u potpisnicima čelnici E.ON-a, Nestea, Iberdrole i Engie

“COVID-19 neće odagnati klimatske promene i degradaciju prirode. U borbi protiv bolesti COVID-19 nećemo pobediti bez čvrste reakcije u privredi. Hajde da ne stavljamo te dve borbe na suprotstavljene strane, već borimo se i pobedimo istovremeno u svakoj”, izjavili su.

Pre toga su ministri za zaštitu životne sredine iz Austrije, Danske, Finske, Italije, Letonije, Luksemburga, Holandije, Portugala, Španije, Švedske, Nemačke, Francuske i Grčke u zajedničkoj izjavi naveli da EU mora da ostane posvećena Evropskom zelenom planu.

Unija sa 27 država članica treba sledeće sedmice da prodiskutuje kako će upotrebiti preko 500 milijardi evra namenjenih da preokrenu propadanje koji je izazvala pandemija virusa korona.

Zaštitnici životne sredine i ekološki sveski političari i kompanije već su izrazili zabrinutost da bi EU mogla da skrajne svoj program održivog razvoja usled privrednog preokreta nizbrdo zbog mera uvedenih da se suzbije COVID-19. One zemlje koje čekaju najveći troškovi pri ukidanju upotrebe uglja nagovestile su da će im trebati mnogo više sredstava da se zadrže iznad vode nego što im je namenjeno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

16. april 2020. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

16. april 2020. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

16. april 2020. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

16. april 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji