Električna energija

Trgovanje bugarskim, srpskim i slovenačkim fjučersima – 689.877 MWh u III kvartalu

Trgovanje-bugarskim-srpskim-slovenackim-fjucersima

Foto: Csaba Nagy/Pixabay

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) saopštila je da je trgovanje istočnoevropskim fjučersima za električnu energiju u trećem kvartalu 2019. dostiglo 46,4 TWh. Od ukupnog obima trgovanja, 689.877 MWh odnosilo se na bugarske, srpske i slovenačke fjučerse.

Na tržištu derivata za električnu energiju EEX-a, istočnoevropski fjučersi nastavljaju da registruju stabilan rast. U junu ove godine, EEX je u svoj portfolio proizvoda dodao bugarske, srpske i slovenačke fjučerse sa finansijskim poravnanjem.

Berza EEX je 3. juna u svoju ponudu uvrstila slovenačke, bugarske i srpske fjučerse za električnu energiju, a prva trgovanja slovenačkim i bugarskim fjučersima registrovana su 14. juna, dok je prvo trgovanje srpskim fjučersima usledilo nekoliko dana kasnije.

Berza EEX je 3. juna u svoju ponudu uvrstila slovenačke, bugarske i srpske fjučerse

Ovi proizvodi su se pridržili od ranije dostupnim češkim, mađarskim, poljskim, slovačkim, i rumunskim fjučersima, koji su migrirani u saradnji sa Berzom električne energije centralne Evrope (PXE).

 

pxe-power futures

EEX grupa upravlja platformama za trgovanje energetskim i robnim proizvodima širom sveta i omogućava pristup mreži više od 600 učesnika u trgovanju. Grupa nudi trgovanje energijom, emisionim jedinicama, metalima, poljoprivrednim i drugim proizvodima, kao i usluge kliringa i registra.

EEX grupa okuplja Evropsku energetsku berzu (EEX), EPEX SPOT, Powernext, EEX Aziju, PXE i Berzu Nodal, kao i Grexel Systems, kompaniju koja pruža usluge registra, i klirinške kuće ECC i Nodal Clear. EEX je član Deutsche Börse grupe.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solar vetar pogurali udeo obnovljivih izvora elektricnoj energiji rekordnih 30 odsto

Solar, vetar pogurali udeo obnovljivih izvora u električnoj energiji na rekordnih 30 odsto

14. oktobar 2019. - Iz obnovljivih izvora je 2023. u svetu proizvedeno rekordnih 30 odsto električne energije, zahvaljujući ekspanziji solara i vetra

AAE gamit slovenija Energie AG vetar solar

Energie AG kupio udeo u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

14. oktobar 2019. - Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit, koja ima više suvlasnika

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

14. oktobar 2019. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

14. oktobar 2019. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji