OIE

Elektroprivreda Srbije objavila poziv za izražavanje interesa za gradnju vetroparka Kostolac

EPS-poziv-gradnja-vetropark-Kostolac

Slika: Pixabay

Objavljeno

02.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije objavila je poziv za izražavanje interesa za međunarodni tender (sa pretkvalifikacijom) za nabavku robe, usluga i radova za Projekat obnovljivih izvora energije – Vetropark Kostolac, koji će biti prva elektrana na vetar ove kompanije.

Reč je o vetroparku Kostolac snage 66 MW, koji bi trebalo da se izgradi u Kostolcu, 90 kilometara istočno od Beograda, pored Dunava.

Rok za iskazivanje zainteresovanosti je 1. oktobar, dok se tender očekuje u IV kvartalu 2019. godine, navodi se u pozivu koji je EPS objavio u lokalnim štampanim medijima.

Gradnja vetroparka Kostolac će, kako se navodi, biti finansiran iz kredita KWf banke. EPS i nemačka banka potpisali su ugovor o kreditu u novembru 2017. godine.

Razvoj projekta je u odmakloj fazi (završena je Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, Studija opravdanosti sa idejnim projektom, kao i Idejno rešenje za interne saobraćajnice), a građevinska dozvola za veći deo projekta je već dobijena, navodi se u pozivu.

Inače, EPS je u decembru 2018. godine dobio energetsku dozvolu za ovaj vetropark.

Projekat je, kako piše u pozivu, podeljen na dva tendera. Tender 1: Vetroturbine, temelji, električni radovi, u okviru kojeg je i isporuka i ugradnja 20 vetroturbina, sa maksimalnom visinom rotora od 117 metara. I Tender 2: Građevinski radovi, koji podrazumeva interne saobraćajnice i priključke na državne puteve.

Cilj vetroparka Kostolac je, kako se navodi u pozivu, povećavanje i diversifikacija energetskih resursa i doprinos proizvodnji električne energije u Republici Srbiji bez emisije štetnih gasova, a samim tim i negativnih uticaja na životnu sredinu. Projekat, takođe, doprinosi održivom ekonomskom razvoju, društvenom razvoju i zaštiti životne sredine i klime.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

2. septembar 2019. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

2. septembar 2019. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

2. septembar 2019. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

2. septembar 2019. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović