Električna energija

Rumunija i Slovenija žele mesto komesara za energetiku u novoj Evropskoj komisiji

Rumunija-Slovenija-EU-komesar-za-energetiku

Slika: BGEN

Objavljeno

31.07.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Pet država članica Evropske unije – Estonija, Letonija, Rumunija, Poljska i Slovenija, zainteresovane su da dobiju sektor energetike u novom sastavu Evropske komisije, preneo je rumunski portal HotNews.ro.

Kandidati za sektor energetike su Kadri Simson (Estonija), Virginijus Sinkevicius, Linas Linkevicius ili Saulius Skvernelis (Letonija), Krzisztof Szczerski (Poljska), Luminita Odobescu (Rumunija) i Janez Lenarčič (Slovenija).

Kadri Simson, Janez Lenarčič i Krzisztof Szczerski su zvanično predloženi za komesare u novoj Evropskoj komisiji

Luminita Odobescu trenutno je ambasador Rumunije u EU, kao i Janez Lenarčič, koji drži istu poziciju u ime Slovenije. Krzisztof Szczerski je šef kabineta poljskog predsednika, dok je Kadri Simson član Partije centra u Estoniji.

Rumunija je zainteresovana za sektore energetike, transporta i zaštite životne sredine

Kadri Simson, Janez Lenarčič i Krzisztof Szczerski su zvanično predloženi za komesare u novoj Evropskoj komisiji od strane vlada Estonije, Poljske i Slovenije. Praksa je da svaka članica predloži svog kandidata, ali se o resorima odlučuje naknadno.

Prema informacijama portala HotNews.ro, premijerka Rumunije Viorica Dancila informisala je Brisel da je zemlja zainteresovana za sektore energetike, transporta i zaštite životne sredine u budućoj Evropskoj komisiji.

Mandat trenutnog sastava Evropske komisije završava se 31. oktobra 2019.  Miguel Arias Canete je trenutno komesar EU za klimu i energetiku.

Procedura izbora novih komesara nije nimalo laka. Spisak kandidata za komesare prvo utvrđuju Savet EU i novi predsednik Evropske komisije. Nakon toga kandidati moraju da se pojave pred parlamentarnim odborima i to onima koji su povezani sa resorom koji bi trebalo da dobiju. Posle ocene odbora, komesare bira Evropski parlament, a imenuje ih Savet EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solar vetar pogurali udeo obnovljivih izvora elektricnoj energiji rekordnih 30 odsto

Solar, vetar pogurali udeo obnovljivih izvora u električnoj energiji na rekordnih 30 odsto

31. jul 2019. - Iz obnovljivih izvora je 2023. u svetu proizvedeno rekordnih 30 odsto električne energije, zahvaljujući ekspanziji solara i vetra

AAE gamit slovenija Energie AG vetar solar

Energie AG kupio udeo u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

31. jul 2019. - Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit, koja ima više suvlasnika

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

31. jul 2019. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

31. jul 2019. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji