Električna energija

TENDER: Studija o ekonomskom uticaju klimatskih promena na hidrosistem Trebišnjica

TENDER-Studija-klimatske-promene-hidrosistem-Trebisnjica

Slika: HET

Objavljeno

05.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini objavio je tender za izradu Studije o ekonomskom uticaju klimatskih promena na hidroenergetski sektor u Republici Srpskoj – višenamenski hidrosistem Trebišnjica.

Rok za podnošenje ponuda ističe 25. jula.

UNDP u BiH sprovodi Nacionalni plan za prilagođavanje (NAP), koji se finansira iz Programa za zelenu klimu (Green Climate Facility – GCF), u okviru kojeg je predviđena izrada Studije o ekonomskom uticaju klimatskih promena na hidroenergetski sektor u Republici Srpskoj – višenamenski hidrosistem Trebišnjica, navodi se u oglasu UNDP-a.

Ključni ciljevi studije su analiza uticaja klimatskih promena na trenutno stanje razvoja hidroenergetskog sistema i njegove efikasnosti. Neophodno je analizirati i planirano eliminisanje trenutnih negativnih uticaja i proceniti ono što je postignuto u dosadašnjem razvoju, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Nakon analize trenutnog stanja, kako se navodi, neophodno je analizirati buduće stanje, odnosno planirano širenje hidroenergetskog sistema Trebišnjica (ključni objekti sistema nedostaju – hidroelektrana (HE) Nevesinje, HE Dabar, HE Bileća i HE Dubrovnik 2) kao alternativu u borbi protiv klimatskih promena.

Objekte hidroenergetskog sistema na Trebišnjici sada koriste Elektroprivreda ERS – HE Trebinje 1 i HE Trebinje 2, kao i jedan generator u HE Dubrovnik G2, Elektroprivreda Herceg-Bosne (EPHZHB) – HE Čapljina, i Hrvatska elektroprivreda (HEP) – jedan generator u HE Dubrovnik. Tri kompanije iz dve zemlje – BiH i Hrvatska, s tim da su dve iz dva različita entiteta u BiH.

U toku tender za HE Dabar

ERS namerava da izgradi HE Dabar snage 160 MW. Tenderska procedura za ovaj projekat je u toku. U novembru 2018. godine, ERS je izabrao konzorcijum koji predvodi AF-Consult Switzerland za pružanje savetodavnih usluga u procesu dodele ugovora po sistemu ključ u ruke.

Višenamenski sistem Trebišnjica ima vrlo složen sastav, koji se postepeno razvija. Proširenje postojećeg sistema planirano je kroz projekat Gornji horizonti.

Trenutno sistem obuhvata akumulacije Bilećkog jezera i Trebinja, kao i HE Trebinje 1, HE Trebinje 2, HE Dubrovnik 1 i HE Čapljina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

5. jul 2019. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

5. jul 2019. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

5. jul 2019. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

5. jul 2019. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović