Energetska efikasnost

Počeo USAID-ov Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji

USAID-Projekat-za-energetsku-efikasnost-Srbija

Foto: Grad Niš

Objavljeno

15.05.2019.

Država

Podeli

Objavljeno

15.05.2019.

Država

Podeli

Pomoćnik direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Brok Birman potpisao je Memorandum o razumevanju sa gradonačelnicima Niša, Čačka i Pančeva, čime je otpočeo novi projekat koji ima za cilj unapređenje efikasnosti gradskih toplana u ovim gradovima.

USAID-ov Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji trajaće dve godine, a njegova vrednost je 2,1 milion dolara, navodi se u saopštenjima USAID-a i grada Niša. Cilj je smanjenje potrošnje energenata i zavisnosti od uvoznih energenata kroz poboljšanu efikasnost grejanja na lokalnom nivou.

USAID-ov Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji trajaće dve godine, a njegova vrednost je 2,1 milion dolara

Memorandum su potpisali gradonačelnik Niša Darko Bulatović, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i zamenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić.

USAID će sa ovim gradovima sarađivati na izradi, nabavci i instalaciji kompjuterskog sistema za prikupljanje i analizu podataka u cilju efikasnije kontrole poslovanja toplana. Ostale investicije mogu da obuhvataju unapređenje opreme, kao što je zamena gorionika na gas efikasnijim modelima, kao i proširenje upotrebe energije iz obnovljivih izvora za grejanje vode.

Ostale investicije mogu da obuhvataju unapređenje opreme, kao što je zamena gorionika na gas efikasnijim modelima, kao i proširenje upotrebe energije iz obnovljivih izvora za grejanje vode

„Unapređenje efikasnosti toplana u Srbiji od ključne je važnosti kako bi građani Srbije stalno imali pristup pouzdanom i priuštivom grejanju“, rekao je Birman.

„Okvirni sporazum koji su potpisali Vlada Republike Srbije i Vlada SAD je omogućio da danas potpišemo i ovaj memorandum,“ rekao je Bulatović.

Cilj je smanjenje potrošnje energenata i zavisnosti od uvoznih energenata kroz poboljšanu efikasnost grejanja na lokalnom nivou

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov je istakao da je energetska efikasnost i korišćenje alternativnih izvora energije strateško opredeljenje grada Pančeva.

Milica Dačić, zamenica gradonačelnika Čačka, rekla je da grad kroz ovakve projekte pokušava da probudi i ekološku svest sugrađana, kao i da se grad nada da će dobiti mogućnost da bude i u drugog fazi ovog USAID-ovog projekta.

Komentara: (2)
Turkovic harun / 15.11.2023.

Zanima me cena panela sa pratećom opremom i ugradnjom za 80 kvadrata prostora za grejanje.hvala pozdrav

Bogosav Djrodjevic / 28.02.2024.

Koliko kosta vas sistem sa ugradnjom za jedno domacinstvo od nekih 6-8 kw?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

15. maj 2019. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

15. maj 2019. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

15. maj 2019. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

15. maj 2019. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik