x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Počeo USAID-ov Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji

15.05.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Grad Niš
Počeo USAID-ov Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji

Pomoćnik direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Brok Birman potpisao je Memorandum o razumevanju sa gradonačelnicima Niša, Čačka i Pančeva, čime je otpočeo novi projekat koji ima za cilj unapređenje efikasnosti gradskih toplana u ovim gradovima.

USAID-ov Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji trajaće dve godine, a njegova vrednost je 2,1 milion dolara, navodi se u saopštenjima USAID-a i grada Niša. Cilj je smanjenje potrošnje energenata i zavisnosti od uvoznih energenata kroz poboljšanu efikasnost grejanja na lokalnom nivou.

USAID-ov Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji trajaće dve godine, a njegova vrednost je 2,1 milion dolara

Memorandum su potpisali gradonačelnik Niša Darko Bulatović, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i zamenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić.

USAID će sa ovim gradovima sarađivati na izradi, nabavci i instalaciji kompjuterskog sistema za prikupljanje i analizu podataka u cilju efikasnije kontrole poslovanja toplana. Ostale investicije mogu da obuhvataju unapređenje opreme, kao što je zamena gorionika na gas efikasnijim modelima, kao i proširenje upotrebe energije iz obnovljivih izvora za grejanje vode.

Ostale investicije mogu da obuhvataju unapređenje opreme, kao što je zamena gorionika na gas efikasnijim modelima, kao i proširenje upotrebe energije iz obnovljivih izvora za grejanje vode

„Unapređenje efikasnosti toplana u Srbiji od ključne je važnosti kako bi građani Srbije stalno imali pristup pouzdanom i priuštivom grejanju“, rekao je Birman.

„Okvirni sporazum koji su potpisali Vlada Republike Srbije i Vlada SAD je omogućio da danas potpišemo i ovaj memorandum,“ rekao je Bulatović.

Cilj je smanjenje potrošnje energenata i zavisnosti od uvoznih energenata kroz poboljšanu efikasnost grejanja na lokalnom nivou

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov je istakao da je energetska efikasnost i korišćenje alternativnih izvora energije strateško opredeljenje grada Pančeva.

Milica Dačić, zamenica gradonačelnika Čačka, rekla je da grad kroz ovakve projekte pokušava da probudi i ekološku svest sugrađana, kao i da se grad nada da će dobiti mogućnost da bude i u drugog fazi ovog USAID-ovog projekta.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.