Energetska efikasnost

Počeo USAID-ov Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji

USAID-Projekat-za-energetsku-efikasnost-Srbija

Foto: Grad Niš

Objavljeno

15.05.2019.

Država

Podeli

Objavljeno

15.05.2019.

Država

Podeli

Pomoćnik direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Brok Birman potpisao je Memorandum o razumevanju sa gradonačelnicima Niša, Čačka i Pančeva, čime je otpočeo novi projekat koji ima za cilj unapređenje efikasnosti gradskih toplana u ovim gradovima.

USAID-ov Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji trajaće dve godine, a njegova vrednost je 2,1 milion dolara, navodi se u saopštenjima USAID-a i grada Niša. Cilj je smanjenje potrošnje energenata i zavisnosti od uvoznih energenata kroz poboljšanu efikasnost grejanja na lokalnom nivou.

USAID-ov Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji trajaće dve godine, a njegova vrednost je 2,1 milion dolara

Memorandum su potpisali gradonačelnik Niša Darko Bulatović, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i zamenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić.

USAID će sa ovim gradovima sarađivati na izradi, nabavci i instalaciji kompjuterskog sistema za prikupljanje i analizu podataka u cilju efikasnije kontrole poslovanja toplana. Ostale investicije mogu da obuhvataju unapređenje opreme, kao što je zamena gorionika na gas efikasnijim modelima, kao i proširenje upotrebe energije iz obnovljivih izvora za grejanje vode.

Ostale investicije mogu da obuhvataju unapređenje opreme, kao što je zamena gorionika na gas efikasnijim modelima, kao i proširenje upotrebe energije iz obnovljivih izvora za grejanje vode

„Unapređenje efikasnosti toplana u Srbiji od ključne je važnosti kako bi građani Srbije stalno imali pristup pouzdanom i priuštivom grejanju“, rekao je Birman.

„Okvirni sporazum koji su potpisali Vlada Republike Srbije i Vlada SAD je omogućio da danas potpišemo i ovaj memorandum,“ rekao je Bulatović.

Cilj je smanjenje potrošnje energenata i zavisnosti od uvoznih energenata kroz poboljšanu efikasnost grejanja na lokalnom nivou

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov je istakao da je energetska efikasnost i korišćenje alternativnih izvora energije strateško opredeljenje grada Pančeva.

Milica Dačić, zamenica gradonačelnika Čačka, rekla je da grad kroz ovakve projekte pokušava da probudi i ekološku svest sugrađana, kao i da se grad nada da će dobiti mogućnost da bude i u drugog fazi ovog USAID-ovog projekta.

Komentara: (2)
Turkovic harun / 15.11.2023.

Zanima me cena panela sa pratećom opremom i ugradnjom za 80 kvadrata prostora za grejanje.hvala pozdrav

Bogosav Djrodjevic / 28.02.2024.

Koliko kosta vas sistem sa ugradnjom za jedno domacinstvo od nekih 6-8 kw?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. maj 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

15. maj 2019. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

15. maj 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. maj 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora