OIE

Planira se novi poziv za koncesije za vetroelektrane na platou Vlašić

novi-poziv-koncesija-vetroelektrana-plato-Vlasic

Foto: Pixabay

Objavljeno

08.04.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) raskinula je koncesije za izgradnju dve vetroelektrane na platou Vlašić, prenose mediji u regionu.

Na internet prezentaciji Vlade SBK se navodi da se jedan od ugovora o koncesiji, sklopljen sa privrednim društvom Eberkon sa sedištem u Travniku, odnosi na vetroelektranu do 5 MW, dok je drugi sklopljen sa privrednim društvom Lahor, takođe iz Travnika.

Govoreći o razlogu raskidanja ugovora, ministar privrede SBK Nisvet Hrnjić naveo je da vlasnici koncesija nekoliko godina nisu ništa uradili, zbog čega je ministarstvo iniciralo raskidanje ugovora, prenosi startbih.ba.

Hrnjić je podsetio da je jedan ugovor potpisan 2011. godine, a drugi 2013. godine, napomenuvši da je ministarstvo iniciralo raskidanje ugovora kako bi omogućilo „novim, ozbiljnijim investitorima da se oprobaju na novom javnom pozivu za dodelu koncesija“.

Postoji šest potpisanih ugovora za koncesije na platou planine Vlašić, a koncesionarima je upućen upit koje su aktivnosti do sada preduzeli.

Moguće raskidanje još četiri koncesije

„Ukoliko ne bude odgovora, ići ćemo u pravcu raskidanja svih tih ugovora“, poručio je Hrnjić.

Očekuje se potpisivanje ugovora o dodeli koncesije za vetropark Grebak

Ugovor o dodeli koncesije privrednom društvu VE Grebak iz Nevesinja za izgradnju vetroparka u toj opštini trebalo bi da bude potpisan u narednim danima, potvrdio je za Glas Srpske Miralem Čampara, izvršni direktor kompanije, naglasivši da nakon potpisivanja ugovora sa Vladom Srpske sledi rešavanje pitanja zemljišta.

Procenjena instalisana snaga vetroparka Grebak je 49,5 MW, dok je procenjena godišnja proizvodnja 130 GWh električne energije.

„U planu koji je sastavni deo ugovora o koncesiji naveli smo da bi probna proizvodnja električne energije trebalo da počne tri godine nakon potpisivanja ugovora o koncesiji, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti“, rekao je Čampara i istakao da će, kada proizvodnja počne, videti gde će plasirati električnu energiju koju proizvedu, s obzirom na to da ugovor o koncesiji, kako tvrdi, dozvoljava i prodaju energije izvan granica zemlje.

Inače, parlament Republike Srpske usvojio je nedavno Zakon o izmenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, kojim se ukidaju fid-in tarife za vetroparkove.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

8. april 2019. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

8. april 2019. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

8. april 2019. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

8. april 2019. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.