OIE

Vlada FBiH povećala naknadu za podsticanje OIE, raspodela proizvođačima tek posle 1. aprila

Vlada-FBiH-povecana-naknada-za-podsticanje-OIE

Slika: Vlada FBiH

Objavljeno

07.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije BiH odlučila je da poveća naknadu za posticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK) za 2019. godinu, sa 0,002128 KM/kWh, kolika je bila u 2018, na 0,002555 KM/kWh. Raspodela naknada, međutim, sigurno neće početi do 1. aprila, saopštila je Vlada FBiH posle hitne sednice.

Osim odluke o određivanju ove naknade Vlada je razmatrala i Plan rada Operatora za za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) u 2019. godini i odlučila da zaduži Finansijsku policiju da obavi pregled rada ovog Operatora i o tome joj dostavi izveštaj do 1. aprila.

Kako je saopštila, prikupljene naknade za posticanje proizvodnje električne energije iz OIEiEK neće moći biti raspodeljene, dok ne bude usvojen Plan rada Operatora za OIEiEK za 2019. godinu, a što bi trebalo uslediti nakon 1. aprila.

Lokalni mediji preneli su i da je Vlada odlučila da se proizvođačima zelene energije ne podeli 18 miliona KM, iznos koji je već prikupljen na ime naknade.

Vlada je, takođe, Uredu za reviziju institucija u FBiH preporučila da nastavi aktivnosti na reviziji poslovanja Operatora za OIEiEK. Ured je, kako su preneli mediji, bio sprečen da obavi ovu reviziju.

Vlada je saopštila da je naknada prethodnih godina uvećana zato što je rast udela OIE u ukupnoj potrošnji energije obaveza, jer je proizvodnja ove energije još relativno skupa i traži posebne podsticaje, kao i zbog zahteva investitora za solarnom energijom, koja je praktično neiscrpan i ekološki najprihvatljiviji izvor.

Naknada za OIEiEK je u 2014, 2015. i 2016. godini bila definisana uredbom i na naponskom nivou 0,4 kV je iznosila 0,001 KM/kWh, a u 2017. je povećana na 0,001976 KM/kWh.

Radi poređenja, Vlada je navela da naknada u Republici Srpskoj iznosi 0,0075 KM/kWh, u Republici Hrvatskoj 0,035 KM/kWh i u Republici Crnoj Gori 0,0090166 KM/kWh.

Naknadu za podsticanje proizvodnje iz OIEEK plaćaju svi krajnji kupci električne energije u FBiH i ona se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

7. mart 2019. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

7. mart 2019. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

7. mart 2019. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

7. mart 2019. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik