OIE

Filipović: Prve aukcije za vetroparkove i solarne elektrane biće održane 2020. godine

Slika: Twitter/amchamserbia

Objavljeno

05.02.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.02.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Prve aukcije za povlašćene prozivođače energije iz obnovljivih izvora (OIE) očekuju se u 2020. godini, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović na okruglom stolu sa članicama Američke privredne komore (AmCham).

Ona je, kako je saopštio AmCham, navela da će se u narednom periodu raditi na uvođenju sistema aukcija za dodelu statusa povlašćenih proizvođača električne energije iz vetroparkova i solarnih elektrana, pri čemu će konkretniji model i postupak tek biti određeni u daljem radu Ministarstva.

„Očekujemo da prve aukcije budu sprovedene već naredne godine“, rekla je Filipović, koja očekuje da u Srbiji učešće OIE u finalnoj potrošnji do 2021. godine bude blizu cilja od 27%, koji je odredila Evropska unija.

Inače, Vlada Srbije je krajem novembra prošle godine produžila važenje Uredbe o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz OIE i visokoefikasne kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije.

Posle produžetka važenja Uredbe, predstavnici Ministarstva su izjavili da će prve aukcije biti održane ove godine.

Liberalizacija tržišta energije i gasa uslov za otvaranje Poglavlja 15

Državna sekretarka, koja je i predsednica pregovaračke grupe za Poglavlje 15 o energetici, izjavila da Srbija radi na usklađivanju regulativa i usvajanju preporuka EU u okviru priprema za otvaranje ovog Poglavlja.

Dalja liberalizacija tržišta energije i gasa je, kako je navela, u ovom trenutku osnovni preduslov za otvaranje Poglavlja.

„Očekuje nas još dosta posla u ovom domenu jer je reč o velikim reformama za čiju implementaciju je potrebno više vremena. U međuvremenu, Ministarstvo će nastaviti da prilagođava svoje zakonodavstvo Zimskom energetskom paketu EU i verujemo da će se to videti u narednim izveštajima Evropske komisije“, istakla je ona.

Đorđe Popović, predsednik Odbora za energetiku AmCham-a, naglasio je značaj implementiranja preporuka Energetske zajednice i usvajanja zakonodavstva EU za dalji razvoj tržišta u Srbiji.

„Kompanije posebno interesuju planovi Ministarstva u pogledu razvoja tržišta OIE, ali i unapređenje energetske efikasnosti, usvajanje novih modela ugovora o otkupu električne energije, kao i kreiranje preduslova za širu upotrebu električnih vozila u Srbiji“, rekao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

5. februar 2019. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

5. februar 2019. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

5. februar 2019. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

5. februar 2019. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.