OIE

Kantonalna vlada odobrila potpisivanje sporazuma za vetropark vredan 61,3 miliona evra

Foto: vladausk.ba

Objavljeno

09.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Unsko-sanskog kantona ovlastila je premijera Mustafu Ružnića da potpiše sporazum sa Ivicom Consulting iz Hrvatske, članicom austrijske kompanije Ivicom Holding, u vezi sa projektom izgradnje vetroparka na području Grada Bihaća.

Projekat je vredan oko 120 miliona KM (oko 61,3 miliona evra), izjavio je Ružnić i dodao da mu je drago da je vlada pokrenula aktivnosti da se krene u realizaciju.

U saopštenju kantonalne vlade navodi se da sporazum treba da uredi odnose izmedu stranaka u vezi sa izmenom nacrta ugovora o dodeli koncesije za korišćenje građevinskog zemljšta za istraživanje, izgradnju i korišćenje vetroelektrana pojedinačne instalisane snage do 5 MW na području Grada Bihaća na lokalitetu k.o. Teočak.

Sporazum je vezan za okolnost mogućeg ukidanja ili poništenja pravosnažnog akta o dodeli koncesije od strane nadležnih sudova u Bosni i Hercegovini (BiH), kako bi se Kanton pravno i finansijski zaštitio

Prema ranijim izveštajima, prvi koraci u vezi sa koncesijom preduzeti su još 2016. godine.

Drugi projekti u regionu

Ivicom Holding angažovan je na više energetskih projekata u regionu.

Kompanija je prošle godine potpisala memorandum o razumevanju sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) u vezi sa realizacijom projekta izgradnje vetroparka Gvozd u nikšićkoj opštini. Investiciona vrednost vetroparka sa planiranom snagom od 50 MW procenjuje se na oko 70 miliona evra.

Ivicom je bio uključen i u izradu projekta vetroelektrane na Krnovu. Vetropark Krnovo instalisane snage 72 MW, koji su izgradili francuska kompanija Akuo Energy i Ivicom, počeo je sa radom u novembru 2017. godine. U međuvremenu je Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) potpisao ugovor sa kompanijom Akuo o kupovini 49% operatora vetroparka, firme Krnovo Green Energy.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

9. januar 2019. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

9. januar 2019. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

9. januar 2019. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

9. januar 2019. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik