Električna energija

CEDIS potpisao sporazum za modernizaciju distributivne mreže vredan 22 miliona evra

Slika: CEDIS

Objavljeno

31.12.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.12.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i konzorcijum koji čine firme Mezon, Electro Team i Ramel potpisali su Okvirni sporazum, vredan 22,4 miliona evra, za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske elektroenergetske mreže na celoj teritoriji Crne Gore.

Kako je saopšio CEDIS, Okvirni sporazum potpisan je na period od 24 meseca.

Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže deo je Plana investicija za period od 2019. do 2021. godine, kojim je predviđena realizacija investicionih projekata vrednih 81,6 miliona evra.

„Kroz ovaj projekat će se u periodu od 2019. do  2021. godine u srednjenaponskoj mreži adaptirati oko 480 km mreže, što čini oko 13% srednjenaponske nadzemne mreže i oko 8.000 stubova. U okviru niskonaponske mreže biće adaptirano 990 km mreže i oko 28.000 stubova“, izjavio je Zoran Đukanović, izvršni direktor CEDIS-a, kompanije koja obavlja i ulogu operatora distributivnog sistema.

Nikola Kovačević, predstavnik konzorcijuma firmi Mezon iz Danilovgrada, Electro Team iz Budve i Ramel iz Nikšića, izjavio je da je će sve ugovorene poslove realizovati na najkvalitetniji način.

Realizacijom ovog projekta, kako je naveo CEDIS, obezbediće se pouzdanije i kvalitetnije napajanje električnom energijom, kao i manji broj prekida, a biće stvoreni i infrastrukturni preduslovi za priključenje novih korisnika.

U okviru Plana revatilizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže u 2019. bi trebalo da bude uloženo oko 32,3 miliona evra, 2020. oko 27 miliona i 2021. još oko 22,3 miliona.

Najviše novca, oko 32,5 miliona evra biće investirano u srednjenaponsku i niskonaponsku mrežu.

CEDIS je već krenuo i sa realizacijom tzv. „pilot projekta“, koji podrazumijeva adaptaciju 10 kV dalekovoda „Podgorica iz Podanja“, čime će biti testirani ključni segmenti projekta.

Kompanija je, takođe, sredinom decembra objavila tender i za Drugi projekat revitalizacije srednjenaponske mreže na celoj teritoriji Crne Gore vredan 4 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je 22. januar.

Đukanović je istakao da je prethodnih godina CEDIS u niskonaponsku mrežu uložio 100 miliona evra kroz projekat ugradnje elektronskih brojila. On je podsetio i da je u primarnu i sekundarnu mrežu uloženo još oko 25 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

31. decembar 2018. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

31. decembar 2018. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

31. decembar 2018. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

31. decembar 2018. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom