Mobilnost

Razvoj elektromobilnosti bi do 2025. otvorio 16.000 radnih mesta i doneo 1,4 milijarde evra

Slika: BGEN

Objavljeno

05.10.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Razvoj sektora elektromobilnosti, sa električnim i autonomnim vozilima i pratećom infrastrukturom, mogao bi do 2025. godine da otvori 16.000 radnih mesta i donese 1,4 milijarde evra u dodatoj vrednosti, rečeno je na 2. Forumu o elektromobilnosti, i najavljeno brzo formiranje radne grupa za pripremu propisa za razvoj infrastrukture za električna i autonomna vozila.

Inicijativu za formiranje radne grupe pokrenula je Nacionalna asocijacija električnih vozila (NAEV) i Udruženje inženjera elektrotehnike Srbije (UDIES). Inicijativa je deo Programa za elektromobilnost u 10 tačaka, koji su dva udruženja predala premijerki Srbije Ani Brnabić, pre nekoliko meseci.

“Vrlo brzo biće formirana radna grupa za pripremu propisa za razvoj infrastrukture za električna i autonomna vozila, kako bi Srbija uhvatila korak sa najrazvijenijim državama sveta, izjavio je Mihailo Jovanović, direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, na forumu koji se održava u okviru sajmova energetike i zaštite životne sredine.

Mihalo Jovanović rekao je da je digitalizacija jedan od prioriteta vlade Ane Brnabić, kao i da se razvoj elektromobilnosti u to uklapa.

“Ova tema prožima više ministarstava – infrastrukture, ekologije, energetike, prosvete i nauke, i dobro je da je predstavljena nama jer mora da se koordinira na nivou Vlade Srbije. Naš prvi potez je podrška ovoj ideji, a drugi formiranje radne grupe“, objasnio je Mihajlović.

Moguće otvaranje 16.000 radnih mesta

Ivan Vulović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije električnih vozila (NAEV), rekao je da će električna i autonomna vozila postati stvarnost, samo je pitanje da li sa nama ili bez nas.

„Imamo kadrove koji mogu da nas uključe u ovu priču na ravnopravnom nivou sa drugima. Samo im treba dati početni podsticaj, oni će dalje nastaviti sami…“, rekao je on.

Vulović je kao najvažnije među 10 predloga, koji su predati Vladi Srbije, istakao jačanje programa istraživanja i razvoja, poreske olakšice kao potencijal zapošljavanja i poreska i pravna jednakost za PHEV (plag-in hibridna električna vozila), BEV (EV sa baterijom) i FCEV (EV sa gorivim ćelijama).

“Ako se ostvare naši planovi do 2025. možemo da otvorimo 16.000 radnih mesta i obezbedimo 1,4 milijarde evra u dodatoj vrednosti“, istakao je Vulović, i naglasio da je nepostojanje subvencija za EV ogroman problem u povećanju njihovog broja.

EPS je spreman, mreža nije ograničenje za razvoj EV

Postojeća distributivna mreža Elektroprivrede Srbije (EPS), prema rečima Aleksandra Jakovljevića, direktora Sektora za strategiju EPS-a, nije ograničenje za razvoj e-mobilnosti u Srbiji jer omogućava lako priključenje punjača za EV, kao i prozjumera.

„EPS hoće da bude proaktivan, da bude neko ko će osim infrastrukture pružiti i pouzdano snabdevanje za EV. Ovo je šansa za EPS da obezbedi nove usluge i dobije nove kupce“, istakao je on.

Jakovljević je naveo da računica EPS govori da bi zamena 5% klasičnih automobila sa EV u Srbiji povećala 1,5 odsto finalnu potrošnju, a vršno opterećenje bi bilo veće za 350 MW ako bi se svi punili u istom trentku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

5. oktobar 2018. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

5. oktobar 2018. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

5. oktobar 2018. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

5. oktobar 2018. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku