Električna energija

OSHEE planira da u narednih pet godina investira 294 miliona evra

OSHEE planira da u narednih pet godina investira 294 miliona evra

Slika: OSHEE

Objavljeno

23.08.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.08.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Albanski operator distributivnog sistema OSHEE planira da uloži oko 294,2 miliona evra u postrojenja za snabdevanje električnom energijom u narednih pet godina.

Prema albanskim medijima, investicioni plan OSHEE je upućen i albanskom Energetskom regulatornom telu (ERE).

Predstavnici OSHEE očekuju da će investicije doneti uštede od 55 miliona evra godišnje zahvaljujući smanjenju gubitaka u mreži.

Albanski operator distributivnog sistema očekuje pad gubitaka u prenosu električne energije na 9,9% do 2021. godine, a propračuni govore da smanjenje gubitaka od 10% štedi 50 do 55 miliona evra godišnje.

To znači povraćaj investicija za 6-6,5 godina, izjavio je Ceno Klosi, direktor ekonomskog odeljenja kompanije OSHEE, preneo je albanski portal Scan-tv.

Albanska firma planira ulaganja u održavanje i sistem merenja u cilju smanjenja tehničkih i netehničkih gubitaka u mreži i povećanja sigurnosti snabdevanja. Investicije u 2018. godini projektovane su na oko 70 miliona evra, što je najveći godišnji iznos u okviru petogodišnjeg investicionog plana.

U 2019, OSHEE planira da uloži oko 61,2 miliona evra, u 2020. 66,8 miliona evra, 2021. još 59,7 miliona evra i u poslednjoj godini programa 2022, dodatnih 37,4 miliona evra.

Projekat oporavka elektroenergetskog sektora pokrenut 2014. sa Svetskom bankom

Albanska vlada i Svetska banka pokrenuli su Projekat oporavka elektroenergetskog sektora u 2014. godini sa ciljem poboljšanja pouzdanosti snabdevanja i finansijske održivosti elektroenergetskog sektora. Ciljevi uključuju minimiziranje gubitaka električne energije, koji su u to vreme iznosili 45%.

Prema podacima Svetske banke, gubici su u maju ove godine bili 26 odsto, a cilj je da se smanje na 14% do 30. juna 2019. U 2018. je projektovano da budu 24%.

Svetska banka je u januaru ove godine objavila izveštaj u kojem je navela da OSHEE nije ispunio svoj cilj smanjenja gubitaka u okviru Projekta oporavka elektroenergetskog sektora.

Reagujući na to, izvršni direktor OSHEE Adrian Cela rekao je da će kompanija zatražiti od Svetske banke da revidira predviđeni cilj za smanjenje tehničkih gubitaka u okviru projekta, saopštila je kompanija na svojoj internet stranici početkom ove godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

23. avgust 2018. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

23. avgust 2018. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

23. avgust 2018. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

23. avgust 2018. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta