x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

OSHEE planira da u narednih pet godina investira 294 miliona evra

23.08.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: OSHEE
OSHEE planira da u narednih pet godina investira 294 miliona evra

Albanski operator distributivnog sistema OSHEE planira da uloži oko 294,2 miliona evra u postrojenja za snabdevanje električnom energijom u narednih pet godina.

Prema albanskim medijima, investicioni plan OSHEE je upućen i albanskom Energetskom regulatornom telu (ERE).

Predstavnici OSHEE očekuju da će investicije doneti uštede od 55 miliona evra godišnje zahvaljujući smanjenju gubitaka u mreži.

Albanski operator distributivnog sistema očekuje pad gubitaka u prenosu električne energije na 9,9% do 2021. godine, a propračuni govore da smanjenje gubitaka od 10% štedi 50 do 55 miliona evra godišnje.

To znači povraćaj investicija za 6-6,5 godina, izjavio je Ceno Klosi, direktor ekonomskog odeljenja kompanije OSHEE, preneo je albanski portal Scan-tv.

Albanska firma planira ulaganja u održavanje i sistem merenja u cilju smanjenja tehničkih i netehničkih gubitaka u mreži i povećanja sigurnosti snabdevanja. Investicije u 2018. godini projektovane su na oko 70 miliona evra, što je najveći godišnji iznos u okviru petogodišnjeg investicionog plana.

U 2019, OSHEE planira da uloži oko 61,2 miliona evra, u 2020. 66,8 miliona evra, 2021. još 59,7 miliona evra i u poslednjoj godini programa 2022, dodatnih 37,4 miliona evra.

Projekat oporavka elektroenergetskog sektora pokrenut 2014. sa Svetskom bankom

Albanska vlada i Svetska banka pokrenuli su Projekat oporavka elektroenergetskog sektora u 2014. godini sa ciljem poboljšanja pouzdanosti snabdevanja i finansijske održivosti elektroenergetskog sektora. Ciljevi uključuju minimiziranje gubitaka električne energije, koji su u to vreme iznosili 45%.

Prema podacima Svetske banke, gubici su u maju ove godine bili 26 odsto, a cilj je da se smanje na 14% do 30. juna 2019. U 2018. je projektovano da budu 24%.

Svetska banka je u januaru ove godine objavila izveštaj u kojem je navela da OSHEE nije ispunio svoj cilj smanjenja gubitaka u okviru Projekta oporavka elektroenergetskog sektora.

Reagujući na to, izvršni direktor OSHEE Adrian Cela rekao je da će kompanija zatražiti od Svetske banke da revidira predviđeni cilj za smanjenje tehničkih gubitaka u okviru projekta, saopštila je kompanija na svojoj internet stranici početkom ove godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.