Električna energija

OSHEE planira da u narednih pet godina investira 294 miliona evra

OSHEE planira da u narednih pet godina investira 294 miliona evra

Slika: OSHEE

Objavljeno

23.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanski operator distributivnog sistema OSHEE planira da uloži oko 294,2 miliona evra u postrojenja za snabdevanje električnom energijom u narednih pet godina.

Prema albanskim medijima, investicioni plan OSHEE je upućen i albanskom Energetskom regulatornom telu (ERE).

Predstavnici OSHEE očekuju da će investicije doneti uštede od 55 miliona evra godišnje zahvaljujući smanjenju gubitaka u mreži.

Albanski operator distributivnog sistema očekuje pad gubitaka u prenosu električne energije na 9,9% do 2021. godine, a propračuni govore da smanjenje gubitaka od 10% štedi 50 do 55 miliona evra godišnje.

To znači povraćaj investicija za 6-6,5 godina, izjavio je Ceno Klosi, direktor ekonomskog odeljenja kompanije OSHEE, preneo je albanski portal Scan-tv.

Albanska firma planira ulaganja u održavanje i sistem merenja u cilju smanjenja tehničkih i netehničkih gubitaka u mreži i povećanja sigurnosti snabdevanja. Investicije u 2018. godini projektovane su na oko 70 miliona evra, što je najveći godišnji iznos u okviru petogodišnjeg investicionog plana.

U 2019, OSHEE planira da uloži oko 61,2 miliona evra, u 2020. 66,8 miliona evra, 2021. još 59,7 miliona evra i u poslednjoj godini programa 2022, dodatnih 37,4 miliona evra.

Projekat oporavka elektroenergetskog sektora pokrenut 2014. sa Svetskom bankom

Albanska vlada i Svetska banka pokrenuli su Projekat oporavka elektroenergetskog sektora u 2014. godini sa ciljem poboljšanja pouzdanosti snabdevanja i finansijske održivosti elektroenergetskog sektora. Ciljevi uključuju minimiziranje gubitaka električne energije, koji su u to vreme iznosili 45%.

Prema podacima Svetske banke, gubici su u maju ove godine bili 26 odsto, a cilj je da se smanje na 14% do 30. juna 2019. U 2018. je projektovano da budu 24%.

Svetska banka je u januaru ove godine objavila izveštaj u kojem je navela da OSHEE nije ispunio svoj cilj smanjenja gubitaka u okviru Projekta oporavka elektroenergetskog sektora.

Reagujući na to, izvršni direktor OSHEE Adrian Cela rekao je da će kompanija zatražiti od Svetske banke da revidira predviđeni cilj za smanjenje tehničkih gubitaka u okviru projekta, saopštila je kompanija na svojoj internet stranici početkom ove godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope