Životna sredina

Zsuzsanna Hargitai preuzela dužnost direktorke EBRD-a za Zapadni Balkan

Zsuzsanna Hargitai preuzela duznost direktorke EBRD-a za Zapadni Balkan

Foto: EBRD

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Zsuzsanna Hargitai je preuzela dužnost direktorke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan. Sa sedištem u Beogradu, ona će takođe voditi i poslovanje EBRD-a u Srbiji.

U Srbiji, Zsuzsanna Hargitai će biti na poziciji na kojoj je do sad bio Daniel Berg, koji napušta EBRD posle 25 godina istaknute službe, navodi se u saopštenju EBRD-a.

“Čast mi je i zadovoljstvo da preuzmem ovu poziciju,” izjavila je Hargitai i dodala da će joj cilj biti da dalje poveća investicije EBRD-a i podršku u oblasti ekonomske politike u regionu, imajući u vidu perspektivu tih zemalja u EU. “Proces približavanja i pridruživanja EU je glavni pokretač reformi, a takođe povećava atraktivnost regiona za investicije u privatni sektor. Evropska banka za obnovu i razvoj je dobro pozicionirana kako bi imala važnu ulogu u ovom procesu i potpuno smo spremni da obezbedimo sve što je potrebno u oblasti finansija i savetovanja na polju ekonomske politike”.

EBRD je vodeći investitor na Zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, BJR Makedoniju, Kosovo* i Bosnu i Hercegovinu, sa godišnjim iznosom od 1 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

Ova međunarodna finansijska institucija podržava razvoj privatnog sektora i transformaciju prema zelenoj ekonomiji. Tako je, na primer, u Srbiji EBRD prošle godine investirao u dva najveća vetroparka u zemlji, Kovačica i Čibuk, ukupne instalisane snage 300 MW.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

11. jun 2018. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

11. jun 2018. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

11. jun 2018. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

11. jun 2018. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik