Električna energija

Forum o električnoj energiji pozvao na uspostavljanje dan-unapred tržišta do sredine 2019.

Forum-o-elektricnoj-energiji-pozvao-na-uspostavljanje-dan-unapred-trzista-do-sredine-2019

Foto: Energetska zajednica

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Svi akteri u regionu treba da uspostave svoja dan-unapred tržišta do sredine 2019. godine kao preduslov povezivanja tržišta, jedan je od zaključaka 23. Foruma o električnoj energiji Energetske zajednice, održanog 7. juna u Atini, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Na najvećoj godišnjoj konferenciji koja okuplja aktere iz sektora električne energije regiona Energetske zajednice i šire se diskutovalo o koracima neophodnim za unapređenje integracije veleprodajnih tržišta električne energije u regionu i izazovima koji predstoje.

Forum je naglasio potrebu za pravno obavezujućim rešenjem u vezi sa mrežnim pravilima za interkonekcije između zemalja članica Evropske unije i članica Energetske zajednice, a ukazao je i na činjenicu da je reforma Ugovora o Energetskoj zajednici preduslov uspešne integracije sa susednim EU tržištima.

“Moram da pohvalim napredak članica Energetske zajednice tokom prethodne godine. Ipak, integracija panevropskog tržišta ne može da se izvede do kraja bez pravne sigurnosti na granicama između članica Energetske zajednice i članica EU,” rekao je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Forum se takođe bavio novim izazovima po pitanju inovacija i zaključio da je informaciona bezbednost sve važnija u kontekstu kontinuiranog razvoja pametnih mreža, saopštio je Sekretarijat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

11. jun 2018. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

11. jun 2018. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

11. jun 2018. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

11. jun 2018. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović